Стабилен и балансиран бюджет, без увеличение на местните данъци и

...
Стабилен и балансиран бюджет, без увеличение на местните данъци и
Коментари Харесай

Лом се обновява с 35 милиона лева от държавата и Европа

Стабилен и уравновесен бюджет, без нарастване на локалните налози и такси, в който са обезпечени средства за поправки на улици и пътища, водопроводна мрежа, спортна зала, просветителни и обществени заведения – това са целите на община Лом за 2019 година, разгласи кметът Пенка Пенкова на обществения доклад за активността на локалната администрация през предходната година.

„ През 2018 година започнахме ремонтите на учебни заведения и детски градини, на улици и пътища, които ще продължат и тази година. За пръв път имаме за финансови разноски над 4 млн. лв., настрана плановете ни с еврофинансиране са за над 20 млн. лв., следва да подпишем контракти за още над 11 млн. лв., които ще се извършват през идващите години! ”, съобщи градоначалничката.

Само за поправки на градски улици са планувани 3 млн. лв.. До месец ще стартира и ремонтът на общинските пътища Лом-Замфир, Лом-Трайково и Сталийска махала – „ Багачина “. Продължава ремонтът, финансиран от АПИ, на улица „ Софийска “ в крайдунавския град, която е част от второразреден републикански път.

Доизгражда се и ново трасе на прогнилия и посипан с повреди напорен тръбопровод край село Добри дол, за което са планувани 2, 7 млн. лв.. Лом е измежду най-хубавите общини в даването на обществени услуги на популацията, регистрираха още от локалната администрация. Инвестиции са планувани и за селата в общината – в Сталийска махала, Ковачица, Трайково и Замфир ще се обновят площади и зелени площи.

В Трайково и Сталийска махала пък са планувани поправки на читалищата. Като нерешени, само че съществени проблеми общинската администрация регистрира бездомните кучета, положението на гробищния парк и построяването на нов, неналичието на пречиствателна станция и неспособност за построяването на канализация. Тези въпроси са и най-често задаваните от жителите при срещи с локалната администрация и във фейсбук, сподели кметът Пенкова.

Общината ще разгласи стратегия с ограничения за ограничение на популацията на бездомните кучета, при прецизно съблюдаване на Закона за отбрана на животните. А за построяването на нов гробищен парк е избран терен, създава се парцеларен проект и се търсят източници на финансиране. За страдание в кварталите Моминброд, Младеново и Боруна огромна част от уличната мрежа е в неприятно положение.

В тези квартали няма построена канализация, водопроводната мрежа не е подменяна, а градът е без пречиствателна станция откакто Водният цикъл не бе осъществен в мандата 2011-2015, признаха от локалната администрация. „ За поправки на улиците в тези три квартала, а и освен там, са нужни към 20 милиона лв.. “, посочи Пенкова.

Тя прикани за по-голяма интензивност по програмата „ Стратегия за Водено от общностите локално развиване “ на Местната инициативна група- Лом, която има финансов запас от 7 353 823 лв. за интервала 2019-2023 година С планове могат да аплайват дребни и междинни компании, аграрни производители, неправителствени организации, учебни заведения, читалища и институции, регистрирани и настоящи единствено на територията на община Лом.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР