Сряда ще е най-горещият ден от тази седмица, предупреждават от

...
Сряда ще е най-горещият ден от тази седмица, предупреждават от
Коментари Харесай

В сряда - най-топло за тази седмица

Сряда ще е най-горещият ден от тази седмица, предизвестяват от Националния институт по хидрология и метеорология.
Понижението на температурите сред сряда и четвъртък ще е обвързвано с преминаващ на страната леден атмосферен фронт. След четвъртък температурите още веднъж ще се покачат.
Лято е и е добре температурите да са високи, разяснява за БНР Виктория Клещанова от Националния институт по хидрология и метеорология.
В Гърция продължава да е усложнена ситуацията, обвързвана с пожарите, породени от горещото време.
На места огънят доближи до морето и по този начин беше загасен. Някои от туристите са били безусловно евакуирани от плажа, описа кореспондентът на БНР Катя Пеева.
Температурите са над 40 градуса. Вчера беше регистриран връх - 47,6 градуса, разясни тя. По думите ѝ в някои дни заран температурите стартират от 30 градуса нагоре.
На остров Родос има и догадка на локалните поданици за умишлени палежи, има и задържани по съмнения за такива палежи.
" Горещото време в България не е особеност. През лятото в България става горещо. Толкова горещо, колкото в този момент, не става всяка година. Такива дълги интервали с високи температури се случват от време на време ", означи климатологът доцент Илиян Господинов в предаването " Преди всички ".
За последното десетилетие той уточни няколко години с сходни интервали на изявено високи температури - 2010, 2012, 2017, 2021 и 2022 година, а за предходното десетилетие - 2000, 2001, 2007 година
Топлата вълна в България не е рискова. Все още нямаме усъвършенствани температурни върхове, акцентира климатологът.
" Трябва да сме подготвени, да сме приспособени към прояви с горещо време през лятото ", акцентира експертът.
По думите му честотата, продължителността и амплитудата на топлите талази се чака да се усилва.
" Причините за тази топла вълна в Европа и Съединени американски щати са свързани с атмосферната циркулация. Такава е структурата на придвижването на въздушните маси, което води опция за превоз на топъл въздух от Африка към Европа в този интервал на годината. "
Ел Ниньо е най-голямата климатична конструкция в земната климатична система. Тя обаче се намира доста надалеч от България, оказва значимо въздействие в своите рискови етапи и се отразява и на световния климат, сподели доцент Господинов.
" Става въпрос за повишение на световната температура. Не става въпрос, че наложително и директно ще има връзка с температурите на съответно място на Земята, да вземем за пример в Европа и България. "
Въпреки че междинната световна температура може да се окаже малко по-висока, не може да създадем извод, че в България ще бъде по-топло от нормално, тъй като има локални климатични характерности, сподели доцент Илиян Господинов.
Засега климатичните промени наподобяват неизбежни. Мерки за акомодация, промени в нашата организация на работа и живот през лятото би трябвало да има, посочи още той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР