Срокът за плащане на здравните осигуровки е до 25-то число

...
Срокът за плащане на здравните осигуровки е до 25-то число
Коментари Харесай

НАП напомня: Последен ден за плащане на здравните осигуровки

Срокът за заплащане на здравните осигуровки е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Тъй като през този месец 25-ти бе в неделя, вноската за януари може да се заплати и през днешния ден, на 26 февруари, понеделник. От Национална агенция за приходите допълват, че лицата, за които поражда обвързване сами да внасят здравноосигурителните си вноски, преди да заплатят би трябвало да подават декларация Образец 7. Това може да стане електронно с личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите или с електронен автограф, посредством Портала за електронни услуги, или на място в офис на приходната организация. По изключение, срокът за декларацията през този месец е също до през днешния ден, 26 февруари, поради почивния 25-ти.

 

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца, обръщат внимание от приходната организация. Прекъснати здравноосигурителни права се възвръщат при изискване, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

 

Гражданите могат да ревизират здравноосигурителния си статус посредством услугата " Справка за здравноосигурителен статус, която е със свободен достъп в Портала за е-услуги на приходната организация. Друга опция по тази причина е позвъняване на телефон: 0700 18 700 и избор на меню 6 – „ Услуги налични с ПИК “ в Интегрирания гласов портал, на цена, според цената на съответния оператор. Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени наложителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа дневно. Данни за здравноосигурителен статус може да се получат и на място в офисите на Национална агенция за приходите, както и посредством мобилното приложение на администрацията – NRA Mobile, което всеки може да изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Гугъл Play.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР