Срокът за кандидатстване по процедура Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване

...
Срокът за кандидатстване по процедура Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване
Коментари Харесай

До 29 февруари 2024 г. е удължен срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II“

Срокът за кандидатстване по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищен сграден фонд - Етап II " е продължен до 17:00 часа на 29 февруари 2024 година

Документите по процедурата за кандидатстване остават същите, като за Етап I. Новите периоди плануват Сдруженията на притежателите да подадат нужните документи в общините до 10 февруари 2024 година

Към главния пакет документи би трябвало да се приложи в допълнение решение на Оценка за съвместимост на Едноличен търговец, че съсобствениците са съгласни да обезпечат 20% съфинансиране за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост. До края на работния ден на 29.02.2024 година общините следва да подадат окомплектованите документи за всяка постройка в ИСУН.

Предстои до 01.02.2024 година локалните управляващи да разгласят графика за подаване на заявките към тях - както на интернет страницата на общината/района, по този начин и в най-малко една локална медия.

Удължаването на периода за подаване на планове дава опция на жителите, които са останали в аварийния лист с оферти по Етап I да аплайват във втория стадий на процедурата. В този случай те имат преимуществото, че документите им към този момент са обсъждани и вероятно откритите пропуски в тях са отстранени.

Съсобственици в блокове, които до момента не са декларирали предпочитание за присъединяване в програмата, също могат да го създадат.

Със средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност в Етап II ще се финансират до 80% от вложенията за осъществяване на предписаните действия при осъществяване на енергийните обследвания. Останалите 20% от общия размер на средства би трябвало да бъдат обезпечени от съсобствениците, за което те би трябвало да са взели решение на извършено от тях общо заседание.

Размерът на средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност за Етап II е 282 470 400 лева Заедно с нужното наложително съфинансиране от над 70 млн. лева общият размер на разноските, които могат да бъдат финансирани, ще доближи 353 млн. лева

Данните от осъщественото класиране по Етап I демонстрират, че с този запас ще може да бъдат актуализирани към 250 многофамилни жилищни здания. Предварителните планове от първия стадий на процедурата сочат още, че междинната стойност на инвестицията на един блок е към 1,5 млн. лв. с включително Данък добавена стойност, а междинната стойност на разгъната застроена повърхност (РЗП) е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20% в Етап II на процедурата по ПВУ за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло приблизително към 5100 лв. на домакинство.

Кандидатите за присъединяване в процедурата би трябвало да знаят, че е належащо да обезпечат и в процеса на осъществяване платят 20% от всички разноски за възобновяване на блока им. Членовете на сдруженията на притежателите могат да набират нужното лично финансиране напълно със лични средства или посредством потреблението на разнообразни финансови принадлежности, създадени и предоставени от частни участници на пазара, да вземем за пример посредством ЕСКО контракт с финансова или друга организация или посредством контракт с електроразпределително сдружение, което е създало и дава принадлежности за финансиране на разноски за енергийна успеваемост.

Целта на вложенията, които ще бъдат направени, с цел да се изпълнят предписаните ограничения за всяка утвърдена по процедурата постройка, е да се реализира най-малко 30% икономисване на първична сила и клас на енергопотребление „ В ". Те ще се потвърждават с направена от сертифициран енергиен инспектор оценка, извършена след привършване на нужните строително-монтажни работи. Затова обръщаме внимание, че всички получени средства ще подлежат на възобновяване, ако заложените знаци за даден блок не бъдат реализирани.

Дейностите и по втория стадий на програмата ще се извършват във всички 265 общини в страната. С цел отбягване на централизация на средствата и реализиране на по-добро териториално систематизиране на предоставения запас той е разпределен сред шестте региона за обмисляне, като за всеки един от тях е заложен предел на безвъзмездната финансова помощ в размер до 47 078 400 лева Трябва да се има поради обаче, че това не е обезпечен бюджет.

Експерти и жители са заявявали неведнъж позиция, че е нужна по-добра поддръжка на жилищните блокове. Грижата за положението на частните парцели е ангажимент на техните притежатели. По тази причина жителите не следва да възприемат себе си единствено като притежатели на жилища, а и като съсобственици на обща благосъстоятелност в многофамилните жилищни здания.

Във връзка с това, както и поради дадените от Европейската комисия ясни индикации при създаването на процедурата, че няма да бъдат предоставени спомагателни средства за финансиране на планове, които да се извършват със 100% безплатна финансова помощ. В случай, че бъде открит интерес към процедурата преизпълнен разполагаемият бюджет, страната ще бъде в добра позиция да изиска спомагателни средства за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания при договарянето на средствата от RePowerEU.

Гражданите би трябвало да имат поради, че според Закона за енергийната успеваемост документът за енергийни характерности на постройка в употреба е със период на годност до 10 години. Във връзка с това те могат да употребяват към този момент направените документи за енергийна успеваемост на техните здания за подготовката на нужните документи и присъединяване в процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищен сграден фонд - стадий II ", както и в други стратегии, които се създават и ще бъдат оповестени от министерството и които също ще се извършват със самоучастие на жителите, а не със 100% безплатна финансова помощ.

Припомняме, че процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищен сграден фонд - Етап I " започва на 20.12.2022 година, като документи по нея до крайния период 31.05.2023 година подадоха 3068 здания. Бюджетът на процедурата по Етап I е 1 129 881 600 лева с Данък добавена стойност. Средно внедряването на ограничения за енергийна успеваемост излиза 1,5 млн. лева с Данък добавена стойност на постройка. Средствата по процедурата на Етап I могат да покрият разноските за 756 здания, които бяха утвърдени за финансиране.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР