Срокът за изплащане на средствата по се удължава до 31-ви

...
Срокът за изплащане на средствата по се удължава до 31-ви
Коментари Харесай

Удължават мярката 60 на 40 до 31 март 2021 година

Срокът за погашение на средствата по се удължава до 31-ви март 2021 година. Дотогава се удължава и мярката, като компенсацията по нея към този момент няма да е 24 лв. дневно (80% от МРЗ), а 75 % от осигурителния приход за месец октомври 2020 година. Това взеха решение обществените сътрудници на изключително онлайн съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Схемата 60 на 40

Средства по схемата 60 на 40 ще се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са неплатен отпуск, или работата им е била прекратена заради въведени краткотрайни ограничавания на активността. За да се възползват от мярката, служащите и чиновниците следва да са били в трудово правно отношение с работодателя преди 1 октомври 2020 година.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Освен затворените бизнеси, има тежко потърпевши, които не са...

Размерът на поддръжката от страната остава в размер на 60 % от осигурителния приход и 60 % от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 година

До 15 януари 2021 година работодателите ще могат да подават заявки за погашение на средства за интервала от 1 октомври до 31 декември 2020 година Заявленията ще се преглеждат и финансират по досегашния ред, съобщи БГНЕС.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Повече от 70 % от компаниите не утвърждават помощите от държавното управление, а половината от фирмите не са...

Финансовите средства, нужни за реализация на мярката ще бъдат за сметка на бюджета на и ще се превеждат на съответния шеф по банков път от Национален осигурителен институт.

Според обществените сътрудници, належащо е да се регламентира в Кодекса на труда понятието " насилствен престой " и да се плануват обезщетения от страната в размер на 75% от прихода.

Мярката " Запази ме "

Вместо досегашните (80% от минималната работна заплата) при наложително прилагане на неплатен отпуск до 60 дни, компенсацията по мярката " " става 75% от осигурителния приход за месец октомври 2020 година. В случаите на ненапълно работно време компенсацията ще се дефинира съразмерно на уговореното работно време в трудовия контракт, настоящ през интервала на неплатен отпуск, за който се изплащат обезщетения.

Компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни употребен неплатен отпуск по отношение на наложените поради Covid-19 ограничавания за реализиране на съответната активност.

Финансовите средства, нужни по мярката са обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ посредством финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се изискванията и редът за кандидатстване и приемане на финансовата поддръжка.

От КТ " Подкрепа " настояха за друг дизайн и размер на обезщетенията за работещи, които нямат опция да се трудят заради изключителната обстановка, а точно 100% за заплатите до 800 лева, 80% за тези до 1500 лева и 60% за по-високите до 2600 лева, съобщи БНР.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР