Срокът, в който действат едновременно и хартиената, и електронната рецепта

...
Срокът, в който действат едновременно и хартиената, и електронната рецепта
Коментари Харесай

Удължаване на гратисния период за хартиена и е-рецепта поискаха фармацевти

Срокът, в който работят по едно и също време и хартиената, и електронната рецепта за антибиотици, да се удължи след 1 април 2024 година Това желаят с декларация фармацевти, участвали на пролетна маркетингова конференция, провела се преди дни в столицата.

Исканията са адресирани до Министерството на здравеопазването и Здравната комисия в Народното събрание.

Освен удължение на гратисния интервал за двата носителя на рецептите, фармацевтите желаят също по този начин отпадане на предлагането в плана за промени на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина за регистрацията на вендинг машини за медикаменти отвън аптеките заради заплаха от безконтролна приложимост на медикаменти.

Фармацевтите желаят също по този начин обезщетения към аптеките заради непрекъснатите сривове в НЗИС и прекъсването на обслужването на пациентите, както и незабавни ограничения за дейно разрешаване на проблемите с дефицита на медикаменти. В този подтекст е и настояването за смяна в ЗЛПХМ, която да подсигурява увеличение на % на арестуваните в страната дефицити.

Не на последно място в декларацията е записано и искане за удължение на периода за разпределяне на предписания по Здравна каса с към 460 антихипертензивни медикаменти, които би трябвало да бъдат без надценка, до осъществяване на корекции в аптечните софтуери и окончателното изясняване на условията  по контракта сред фармацевтите и здравната каса.

Декларацията ще бъде изпратена до институциите, БЛС и омбудсмана на България.

В конференцията, провела се на 23 март, са взели присъединяване представители на над 600 аптеки, 48 производители на медикаменти, хранителни добавки и медицински произведения.

Фокусът на полемиките на форума са били нормативните и софтуерни провокациите, пред които са изправени аптеките, които затрудняват активността на фармацевтите и ги слагат в неспособност дейно да извършват професионалните си отговорности към пациентите.

Поставиха се редица неразрешени въпроси, директно касаещи и възпрепятстващи естествената работа в аптеките, оповестяват уредниците, като измежду проблематичните въпроси показват приключването на гратисния интервал за отпущането на бяла рецепта на антибиотиците и към момента неразрешените проблеми с номенклатурите с медикаменти в софтуерите на лекари и фармацевтите; честите сривове в Националната здравноинформационна система (НЗИС) и невъзможността за обслужване на пациентите; ежедневните проблеми с необслужени пациенти заради дефицит и недостиг на лекарствени продукти; казуса с вендинг машините, както и спорът с пациенти, който съгласно тях ще настъпи от 1 април при отпущането по Каса на  предписания с новодоговорени антихипертонични артикули, които няма да са 100%  безвъзмездни, тъй като фондът ще заплаща единствено цената на референтните медикаменти в категорията, а разликите ще се заплащат от пациента.

Официален посетител на събитието беше доктор Иван Маджаров - ръководител на БЛС, който поддържа фармацевтите в излъчената от тях декларация за удължение на периода за работа с бяла рецепта до премахване на разликите в номенклатурите, осведомят още уредниците.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР