Сриването на турската лира бе изненадващо и рязко. Причината можем

...
Сриването на турската лира бе изненадващо и рязко. Причината можем
Коментари Харесай

Как мечтата на Ердоган за икономически растеж доведе Турция до ръба

Сриването на турската лира бе изненадващо и внезапно. Причината можем да открием десетилетие обратно, когато водачът на страната реши да я трансформира в нещо, което много наподобява на Китай -- само че в по-малък мащаб -- международна стопанска система под контрола на един човек, споделя The Wall Street Journal.

С желанието да извади Турция от икономическото стесняване, засегнало по-голямата част от света през 2009 година, Реджеп Тайип Ердоган подписа заповед, с която улесни достъпа на турските компании до заеми в задгранична валута.

Дотогава имаше ограничавания, съгласно които фирмите, които нямат доходи във валута, да заемат в такава. С измененията това бе позволено - само че единствено в случай че заемът е над $5 милиона.

В идващите години турските компании вземаха заеми в евро и долари, като извършиха желанието на Ердоган за икономическа агресия, която оказа помощ на него и партията му да печелят избори след избори. Спомените за рецесията от 2009 година изчезнаха, както и тези за рецесията от 90-те, когато Турция трябваше да търси помощ извън.

 Какво губи и какво печели България от рецесията в Турция?
Какво губи и какво печели България от рецесията в Турция?

За разлика от останалите спорове на Съединени американски щати по света, този ще има по-силно отражение за нас

Ердоган в последна сметка правеше това, което и китайският президент Си Дзинпин - консолидира политическа власт в властнически режим и окуражи задлъжняването, с цел да ускори краткотрайно стопанската система.

Настоящите финансови проблеми на Турция демонстрират рестриктивните мерки в този метод, изключително за страни, които са податливи на силите на международните финанси и които нямат контрола, упражняван от китайската Комунистическа партия.

Уязвимостта на турския модел за агресия е толкоз голяма, че лиши единствено две известия в Twitter на президента Тръмп да сътвори суматоха.

Нефинансовите компании, застанали върху $330 милиарда дълг, в този момент са в центъра на терзанията по отношение на финансовата обстановка в Турция.

Въпреки че лирата изтри част от загубите, тя въпреки всичко се обезцени с към една трета по отношение на $ от началото на годината. Сривът раздруса пазарите, повдигайки терзания още веднъж експозициите на някои европейски банки. " Усеща се като 90-те ", когато дълбока финансова рецесия в Турция имаше същия резултат върху пазарите, споделя Зумрут Имамоглу, основен икономист в Tusiad.

 Една трета от милиардерите в Турция към този момент са милионери
Една трета от милиардерите в Турция към този момент са милионери

Сривът на лира повлече благосъстоянието на най-богатите в страната

Сред предприемачите, хванати от неверната страна на лирата, е Атила Кюлекчоглу. През април Citir Usta, хранителната верига, която той основа през 2003 година, подаде документи за неплатежоспособност поради дълг от над 10 милиона лири. И макар че той е устоял на изкушението да тегли заеми в задгранична валута, моловете, в които се намират обектите му, са построени върху заеми в евро и долари. И наемът, който желаят, е пресмятат на база непознатите валути.

Тъй като не може да трансферира по-високата цена на наемите върху клиентите си, той затваря 25 от 65 обекта.

Рефет Гукайнак, професор по стопанска система в Bilkent University, показва, че " казусът тук е в голямата задлъжнялост на частния бранш ".

Сред една от най-тежко ударените компании е Turk Telekom - най-големият телеком в страната. Миналият месец компанията регистрира загуба за второто тримесечие от 889 милиона лири поради " неподходящи придвижвания на валутните пазари ". Почти всичките ѝ заеми - 14,7 милиарда лири - са в долари и евро. Ако лирата не беше отчела спад, компанията щеше да има облага от 676 милиона лири.

 Ердоган към този момент е едноличен владетел освен на политиката, само че и на стопанската система на Турция
Ердоган към този момент е едноличен владетел освен на политиката, само че и на стопанската система на Турция

Турската лира върви надолу, а фирмите в страната са все по-задлъжнели
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР