Срещу хората, боравещи много по-добре с лявата си ръка, винаги

...
Срещу хората, боравещи много по-добре с лявата си ръка, винаги
Коментари Харесай

През Средновековието горели левичарите на клада

Срещу хората, боравещи доста по-добре с лявата си ръка, постоянно е имало предразсъдъци. Още откогато е било признато, че вестителят на дявола е левак. Друг фактор, които спомага, е фактът (за мнозина), че Дяволът живее в лявата половина на тялото.

Дори в множеството модерни езици самата дума " левак " значи престореност, изменничество, недобросъвестност. Дори в българския в избрани обстановки се употребява с тези смисли.

Статистически видяно, седем на 100 от хората се раждат леваци. На доста от тях обаче още от деца е наложено да пишат с дясната ръка. Старо поверие пък гласи, че в случай че насилваш дете - левак да написа с дясната ръка, то ще стане пелтек. Малка част от тези хора обаче се научават да пишат и с двете ръце - качество, почтено да се впечатлят близките. Но нищо повече.

 Левичар

От леваците като цяло се чака да бъдат несръчни. В Книгата на съдиите от Стария завет се споделя: " Между всички тия люде имаше седемстотин защити мъже леваци, които можеха с прашка да хвърлят камъни на косъм и всякога да улучат. "

Един от най-известните хора, боравещи с лявата ръка, бил Леонардо да Винчи. Той нарисувал Мона Лиза с лявата ръка.

Когато се приказва за левичари, изключително чувствителни са мюсюлманите. Тяхното поверие гласи, че всеки човек има по два ангели пазители. Този, изравен от дясната му страна, записва сторените добрини. Този, изравен от лявата - неприятните действия. И освен това.

 да Винчи

Те имат вяра, че след Сътворението Аллах хвърлил шепа пръст на дясно и по този начин основал хората, предопределени за благополучие. После същото направил и на ляво - по този начин основал нещастниците. Поради тези аргументи мюсюлманите употребяват лявата си ръка за всички нечисти съгласно тях действия, като да вземем за пример да галят куче.

През Средновековието това да си левичар била една от безчет многото аргументи да те обвинят в магьосничество. И надлежно да те изгорят на клада.

За лявата страна като цяло има многочислени поверия. Например, в случай че станеш от леглото от лявата му страна. Смята се за толкоз нещастна прокоба, че доста хотелски стаи са обзаведени по този начин, че да не можеш да се изхлузиш от ляво.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР