Срещата на върха на Г-20 очаква откриването си в аржентинската

...
Срещата на върха на Г-20 очаква откриването си в аржентинската
Коментари Харесай

Срещата на Г-20 в Аржентина – търговски войни и спорове за климата

Срещата на върха на Г-20 чака откриването си в аржентинската столица Буенос Айрес. Форумът ще завърши на 1 декември.
С поемането на председателството на Г-20 през декември предходната година аржентинският президент Маурисио Макри акцентира следните предпочитани тематики: работни места и претовареност в бъдещето, инфраструктура за развиване и стабилно бъдеще в продоволствената сфера.
Срещата на върха на Г-20 ще се организира за първи път на южноамериканския континент. Лидерите на 19 страни и управлението на Европейски Съюз ще вземат присъединяване в събитията от 30 ноември до 1 декември. В допълнение, поканен посетител ще бъде ръководителят на държавното управление на Испания Педро Санчес. Специални предложения бяха изпратени и на водачите на Холандия, Чили, Сингапур, Сенегал, Руанда и Ямайка. Традиционно в събитията на срещата на Г-20 ще вземат участие водачи на основни интернационалните организации - Организация на обединените нации, Световната банка, МВФ, СТО, МОТ, съобщи БГНЕС.
Целта на този формат е да се построи разговор за развиването на света през идващото десетилетие, като се вземе поради софтуерната промяна на международната стопанска система. Темата ще бъде " Справедливо и стабилно бъдеще ". Лидерите ще приказват за евентуалното влияние на съвременни иновационни технологии върху международната стопанска система, вероятните позитивни и негативни резултати на цифровата стопанска система и " четвъртата индустриална гражданска война ". Както предложи представителят на президента на Руската федерация в Г-20 Светлана Лукаш, в този отворен неофициален разговор водачите ще могат да разискват най-широк набор от горещи тематики.

Първата работна среща на срещата на върха под формата на работна закуска е планувана за 30 ноември , като „ Фокус върху индивида “ е определена за съществена тематика. На нея ще би трябвало да бъдат разисквани актуалната икономическа обстановка в света, опциите за стимулиране на развиването, по какъв начин да се направи икономическия напредък по-приобщаващ и обективен. Ще бъдат наранени проблеми, свързани с регулирането на пазарите на труда, стимулирането на растежа на заетостта и намаляването на безработицата.
Втората работна среща - " Постигане на консенсус " - ще бъде разграничена на две елементи съгласно тематиките. Първата част от срещата ще се организира на 30 ноември и ще бъде отдадена на настоящи въпроси на интернационалната търговия и финансово-данъчната сфера.
На идващия ден, 1 декември, полемиката ще продължи. Основната тематика на втория ден ще бъде " Устойчиво развиване и климат ". Очаква се да се обсъдят динамичността и постигането на междинни цели в реализацията на страните-членки на Глобалния дневен ред в областите на стабилно развиване за интервала до 2030 година Лидерите ще обиден проблемите с световното изменение на климата, ще обсъдят и вероятностите за използване на Парижкото съглашение, подписано по време на Конференцията на страните по Рамковата Конвенция на Организация на обединените нации по отношение на изменението на климата на 12 декември 2015 година Темата за подпомагане на Африка, създаване на публично-частни партньорства за индустриализация и възстановяване на инфраструктурната взаимосвързаност на континента също ще бъдат част от тази полемика.

Лидерите на Г-20 ще завършат работата си на третата работна среща " Използване на опциите ", която ще се състои на 1 декември. Дискусията ще се концентрира върху въпросите за развиването на инфраструктурата, енергетиката и продоволствената сигурност. Тя ще бъде обвързвана с реализирането на инфраструктурни планове и привличането на частни вложения, гарантирането на еднакъв достъп до сила, подобряването на енергийната успеваемост на стопанските системи, развиването на възобновими енергийни източници, повишението на селскостопанската продуктивност и развиването на агро-индустриалните вериги с добавена стойност.

Очаква се обаче разгорещеният спор да докара до други тематики. През ноември аржентинският представител Педро Вилагра Делгадо означи, че " най-сложните " въпроси по време на разискването ще бъдат изменението на климата, митата върху стомана и имиграцията.
Представителят на президента на Руската федерация в Г-20 Светлана Лукаш от своя страна означи, че договарянията по координация на декларацията в Буенос Айрес " ще бъдат много комплицирани ". Въпреки това, тя е уверена, че страните от Г-20 ще могат да реализират съглашение по време на идната среща на високо ниво. " Надяваме се, че ще създадем всичко допустимо, с цел да намерим консенсус, да намерим общи позиции. Може би те ще бъдат по-малко амбициозни, в сравнение с някои страни биха желали по някои въпроси ", означи представителят на съветския президент. Преди това тя също по този начин прикани за въпроси, свързани със международната търговия, " най-острата " за разискване.

Според вестник " Кларин ", който разполага с версия на плана за дефинитивна декларация, Аржентина като страна-председател се пробва да включи в документа дефиниция, която би разрешила да бъде признат даже и без да се реализира консенсус по климата, отделящ в обособена група „ страните, които имат намерение да извършват договореностите от Парижкото съглашение “. Въпреки това, съгласно обявата, не всички участници са изразили подготвеност да създадат такива отстъпки.
Двустранни срещи
По време на срещата водачите на Г-20 ще проведат десетки двустранни срещи. Може би най-голямото внимание ще бъде фокусирано върху договарянията на американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Цзинпин.
Във вторник основният стопански консултант на президента на Съединени американски щати Лоурънс Кадлоу по време на брифинг за публицисти съобщи, че Вашингтон счита, че възможностите за реализиране на комерсиална договорка с Китай в границите на срещата на върха на Г-20 в Аржентина са положителни. В същото време той означи, че в случай че на срещата не бъде подписана комерсиална договорка, то Съединени американски щати могат да наложат спомагателни мита върху артикули от Китай за сума в размер на 267 милиарда $.

По-рано заместник-министърът на търговията на Китай Ван Шоувън също съобщи, че Пекин се надява на триумф в договарянията " Тръмп-Си Цзинпин “ в границите на срещата на върха на Г-20.
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че анулира срещата си на високо ниво с съветския водач Владимир Путин в границите на Г-20 в Аржентина.
Той направи това изказване, откакто прочете отчета за случая в Керченския пролив. Според него главната причина за решението му е фактът, че корабите и моряците не се завръщат в Украйна.
" С неспокойствие чакам съдържателна среща на върха незабавно щом обстановката бъде позволена! ", написа Тръмп в Twitter. За финален път международните водачи съумяха в резюме да приказват при започване на ноември в Париж на събитията в чест на стогодишнината от края на Първата международна война.

Русия и Съединените щати се нуждаят от плануваната за тази седмица среща сред Владимир Путин и Доналд Тръмп, сподели в сряда консултант от Кремъл. " Срещата е еднообразно нужна и на двете страни и е значима за развиването на общата обстановка в света ", сподели Юрий Ушаков, консултант по въпросите на външната политика на Путин, откакто Тръмп предизвести, че съветското завладяване на украински кораби може да докара до анулация на срещата.
Ушаков даде и други елементи от програмата на съветския президент на срещата на високо ниво на Г-20 в Буенос Айрес. Путин ще разиска убийството на журналиста Джамал Кашоги с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман. На брифинг в Москва Ушаков сподели, че двамата възнамеряват да се срещнат в Аржентина.
" Разбира се, те ще приказват за този въпрос ", сподели той, имайки поради убийството на журналиста. Той добави, че " основната цел " на срещата ще бъде " развиването " на руско-саудитските връзки.
Американският президент съобщи, че през идващите два дни ще организира редица други значими и продуктивни срещи.
" Пристигнах в Аржентина за два доста натоварени дни, значими срещи са планувани по време на това посещаване “, написа Тръмп в Twitter и добави, че се надява пътуването да бъде доста потребно.

Непредвиден случай
Германският канцлер Ангела Меркел ще пропусне откриването на срещата на Г - 20 в Аржентина, откакто нейния аероплан беше заставен да направи незабавно кацане в Кьолн поради механически проблем, съобщи представителят на канцлера.
" Ние няма пътуваме през днешния ден ", сподели представителят.
Самолетът Еърбъс А340-300, кръстен " Конрад Аденауер " на първия немски канцлер след Втората международна война. Летателният уред е направил противоположен над Холандия и е кацнал в Кьолн, защото там има аероплан, който може да смени този на Меркел
Повишени ограничения за сигурност
Около 22 000 аржентински чиновници на правоохранителните органи ще бъдат ангажирани с поддържането на реда в дните на срещата на високо ниво. Зоните към изложбения център „ Коста Салгуеро “, където ще се организира срещата на върха и хотелите, където ще бъдат настанени делегатите, ще бъдат затворени през двата дни за коли и пешеходци
Един от източниците на проблеми за аржентинските управляващи може да са митингите, които ще се проведат в дните на срещата на високо ниво.

Както беше маркирано по-рано от министъра на сигурността на републиката Патрисия Булрич, държавното управление е получило няколко поръчки за демонстрации. За да предотвратят безредици, управляващите се обърнаха към всички публични и политически придвижвания с молба за спокойно осъществяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР