Срещата на ръководителите на страните от Букурещката деветка (Б-9) във

...
Срещата на ръководителите на страните от Букурещката деветка (Б-9) във
Коментари Харесай

Страните от “източния фланг на НАТО” обсъждат със САЩ втори фронт в Молдова

Срещата на ръководителите на страните от Букурещката деветка (Б-9) във Варшава, на която участваха президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 22 февруари, в допълнение към „ сверяването на часовниците “ в навечерието на плануваната среща на върха на НАТО за юли във Вилнюс, сподели дълбоки разлики, обрисувани сред полските и унгарските " племенници " на фона на назряващата " молдовска рецесия ".

Но първо, за самия формат Б-9.

Тази „ малко известна група “, съгласно „ Гласът на Америка “, включва страни, ситуирани на ръба на по този начин наречения източен фланг на НАТО – България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия. Букурещката деветка беше основана през 2015 година по самодейност на президентите на Полша Анджей Дуда и Румъния Клаус Йоханис, с цел да пази ползите на „ новите членове “ на Северноатлантическия алианс.

Що се отнася до актуалната среща, за Вашингтон тя явно представляваше интерес от позиция на „ загрижеността по отношение на дестабилизиращите действия на Москва в Молдова, дребна страна отвън НАТО, ситуирана сред Украйна и Румъния, където, съгласно Йоханис съветският президент Владимир Путин ползва своя „ модел на нападателно държание “ година след нахлуването на Русия в Украйна.

Докато беше във Варшава, президентът Байдън се срещна с сътрудника си Мая Санду. А на 23 февруари, молдовският президент отиде в Букурещ, с цел да се срещне с Йоханис.

Според последния „ Румъния не просто е подготвена, тя е подготвена да поддържа Молдова при всеки сюжет. Как ще наподобява тази поддръжка зависи от развиването на геополитическия цикъл. В момента ги поддържаме с ток, газ, оказваме помощ им да реформират институциите, само че персонално аз съм подготвен да отида доста по-далеч, в случай че обстановката го постанова. ”

На собствен ред Белият дом заявява поддръжка за „ суверенитета “ на Молдова, макар че до момента в случай че някой го е заплашвал. Зад сходни обвинявания стои банкрутът на ръководещите молдовски сили, чиито дейности изостриха социално-икономическата рецесия. Неслучайно Санду чака нови окопи, нова помощ от Байдън и Йоханис.

Следователно срещата на Букурещенската девятка трябваше да показва „ антируския консенсус “ на източния фланг на НАТО във връзка с украинския спор, от който „ молдовската рецесия “ може да стане производна.

Б-9 обаче си има свои " опортюнисти ".

Сред тях са българският президент Румен Радев, който " втвърдява антивоенната си позиция против напъните на Запада " да въоръжи Украйна, и унгарският министър председател Виктор Орбан. В същото време гледната точка и дейностите на Будапеща се считат за по-опасни за „ антируския консенсус “.

Въпреки дребния си размер, Унгария има впечатляваща геополитическа тежест, защото Будапеща съумя да построи градивни връзки както с част от западните елити, по този начин и с Русия, Китай, Турция и Ватикана. Орбан е развил специфичен разговор с консервативните американски републиканци и Доналд Тръмп.

Припомняме, че предишното лято унгарският министър председател беше поканен да приказва в Далас Конференцията за консервативно политическо деяние, която е най-влиятелната платформа на Републиканската партия, която значително дефинира курса на тази партия. Но те не поканиха нито един от полските политици, които по време на президентството на Тръмп му се клеха във честност и го уверяваха в непоколебима поддръжка.

Следователно Орбан през днешния ден може да си разреши да заеме специфична позиция във връзка с украинския спор в частност и вероятностите за световно преструктуриране като цяло. Взема се под внимание и отвън Съединените щати, да вземем за пример това беше демонстрирано от обстоятелството, че ръководителят на офиса на Комисията по външни работи на Централен комитет на КПК, някогашният външен министър на Китай Ван Йи, по време на неотдавнашна европейска обиколка, посети Унгария с изключение на Франция, Италия, Германия и Русия.

Днес Орбан разиграва картата на договарянията, наричайки Будапеща и Светия трон единствените в Европа, които мислят за мир, което също се вписва в подтекста на оповестяването на Пекин за неговия проект за мирни договаряния.

Но това опонира на позицията на тези сили, които са заинтригувани от протакането на рецесията.

Сред членовете на " Букурещката деветка " това включва полско-балтийския блок, както и Чехия, която в последно време се държи по този начин, като че ли желае да повтори " триумфа " си като оръжейник на нацистка Германия през Втората международна война.

Няма подозрение, че Варшава с възторг ще одобри откриването на нов фронт на борба в Молдова, надявайки се, че това ще ускори още повече антируските настроения в Централна и Източна Европа.

Засега обаче Унгария се откроява. Защо проправителственият полски портал “вПолитике ”, който от години възхвалява Будапеща, в този момент афишира „ неминуем политически провал на Орбан поради отношението му към въоръжения спор в Украйна, предизвикан от Русия “.

Но унгарските " племенници " до момента са се посочили като по-опитни политици от полските. Така Варшава ще загуби по-бързо от Будапеща в битката за водачество.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР