Срещата на премиера Борисов и президента Доналд Тръмп предизвика вълна

...
Срещата на премиера Борисов и президента Доналд Тръмп предизвика вълна
Коментари Харесай

5 коментари след срещата Борисов-Тръмп

Срещата на премиера Борисов и президента Доналд Тръмп провокира вълна от мнения у нас още преди министър председателят да е кацнал на родна земя. Ето някои от тях:

По мотив планът АЕЦ „ Белене “

Проектът ”Белене ” не беше съветски план до неговото стопиране през 2012-а година. Тогава, като главен подизпълнител на руснаците, участваше френската компания ”Арева ” - в оня миг, в този момент ”Фраматом ”, сподели пред БНР секретарят на „ Булатом “ Станислав Георгиев.

„ Фраматом “ поемаше над 30% от работата. След възобновяване на плана, една от новите хрумвания беше в строителството на ”Белене ” да се включи по някакъв метод и американската страна - посредством компания, която може да взе участие в този план, съобщи Георгиев.

По думите му тази скица е копирала схемата, по която беше осъществена модернизацията на V и VI блок на АЕЦ " Козлодуй " - в интервала 2001-2006 година, по време на която не е имало никакви политически проблеми.

Най-големите играчи в региона на нуклеарната енергетика получиха, малко или доста, част от работата на оня план. И с цел да няма политически проблеми, се предложи да има икономическо компенсиране на американската страна посредством присъединяване на компанията " Дженеръл илектрик ". Турбината " Арабела " (спомената в коментар на премиера Бойко Борисов от Съединени американски щати - бел.ред.) най-вероятно ще увеличи мощността на двата блока в АЕЦ " Белене " до 1200 мегавата ", съобщи Георгиев.

Според специалиста това е едно положително техническо, само че и политическо решение.

Конфигурацията на плана " Белене " демонстрира, че всички ползи на огромните играчи са задоволени ", сподели Георгиев като добави:  реакторите са съветски, турбината " Арабела " да пристигна от " Дженеръл илектрик ", а горивото - от " Уестинг хаус ".

По мотив обявения Военноморски координационен център във Варна

 

Най-вероятно се има поради военно командване, съобщи пред БНР някогашният зам.-военен министър и член на Евроатлантическия център за сигурност проф. Румен Кънчев.

Според него центърът ще бъде " в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие ".

По думите на Кънчев този център ще координира дейностите на страните от НАТО в този район - Румъния, Турция и България - и на другарските на НАТО страни, каквито са Грузия и Украйна.

Според мен построяването на този център е закъсняло, сподели някогашният зам. министър и добави, че евентуално Русия ще резервира релативно неутрална позиция по този въпрос.

Като доста позитивно се възприема визитата на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати. Особено значим е подписаният документ - рамката за стратегическо партньорство в идващите 10 години, където е дефинирано разбирането за стратегическо партньорство сред България и Съединени американски щати. И там са включени всички съществени съставни елементи на едно съществено и задълбочено стратегическо партньорство, съобщи още Кънчев.

Според него светът се движи към триполярност, доста по-сложен от двуполярния свят, с всеобщо превъоръжаване - изключително с нуклеарно оръжие и с високотехнологично оръжие. В този подтекст сигурността е доста значима. Съединени американски щати са водеща страна в региона на сигурността и защитата и е доста значимо с подобен съдружник да имаме стратегическо партньорство, съобщи проф. Кънчев.

Според него в документа се слага сериозен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили.

 

По отношение на стратегическото партньорство

България съумява да осъществя политически контакти на най-високо равнище с водещите международни сили, акцентира пред Българска национална телевизия заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и добави: Страната ни стои доста устойчиво като районен и европейски водач. Най-важното, което би трябвало да кажем е, че се препотвърди стратегическият темперамент на партньорството сред нашите 2 страни.

Очакваме скоро да има позитивно решение за отпадане на визите, добави Георг Георгиев. Той напомни, че в последната година сме страната, която осъществя най- огромният % понижаване на отказаните визи. Процентът на българите, които са просрочили своя престой в Съединени американски щати е под 1. Така че не може да се твърди, че нашите съграждани имат каквато и да е настройка за нарушение на миграционните разпореждания на страната, сподели още Георгиев.

 

По отношение на газовия хъб „ Балкан “

Ако до момента от страна на Америка имаше декларативна възбрана, знаете случая с госпожа Клинтън и тримата американски сенатори, в този момент имаше едно доброжелателно отношение, което значи, че няма възбрана, разяснява енергийният ексеприт проф. Атанас Тасев .

Изградената инфраструктура ще даде опция американски полутечен газ да бъде наличен за нашия пазар.

По отношение на плана Белене той сподели, че се планува електрогенериращата част да бъде въз основата на турбината Арабел, която е 1200 мегавата нараснала мощ и генератор за електрическа енергия. Което е и значителната част от инвестицията, добави той. Тасев уточни също, че се водят договаряния за подмяна на съветското гориво с това на Уестингхаус.

 

За персоналните връзки Борисов- Тръмп

Отстояваме си нашите ползи като страна, съобщи Асен Агов по по bTV. Според него на срещата сред двамата, Борисов е заложил дневния ред, а не Тръмп. Разбира се, като изключим по какъв начин се ръкуваха, по какъв начин Борисов се опита да целуне Тръмп, само че се спря, явно има химия сред тях, добави Агов като съобщи: те си наподобяват по доста неща. Тръмп прилича доста на Рейгън, той е репродукция на Рейгън и като подобен има своите слабости`, добави Агов.

По отношение на американската военна база той сподели, че не  вижда потребност от такава у нас, в случай че има в Румъния. Но Борисов предложи координационен център, което би означавало цялото наличие на НАТО да бъде координирано от Варна, показа още Агов. Той счита, че отпадането на визите зависи от хората, а не от кабинета. Ако спазим инструкциите на американската страна, незабавно ще отпаднат отводите ни, съобщи Агов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР