Среща дискусия на тема Повишаване на финансовата автономност на българските

...
Среща дискусия на тема Повишаване на финансовата автономност на българските
Коментари Харесай

В Ловеч се провежда форум за финансовата автономност на българските общини

Среща полемика на тематика „ Повишаване на финансовата самостоятелност на българските общини “ откри на 8-ми мартв Ловеч кметът Страцимир Петков. Участват представители на цивилен организации и локални управляващи.

„ Общините чакат тази самостоятелност, тъй като когато ресурсът е у тях, а не зависи толкоз от страната, посоката, в която ще вървят, ще се дефинира от работата и потенциала им “, разяснява кметът. Той пожела триумф на форума и посочи, че всяка такава среща е от извънредно значение.

„ Повече отзиви раждат по-добри решения “, сподели и Георги Петров, шеф на Форум Гражданско присъединяване, уредник на проявата. Той уточни, че задачата на срещата е да бъде изяснено по какъв начин да се придвижат процесите на децентрализация, какви да са съответните стъпки, които да се подхващат, както и по какъв начин общините да си партнират в реализирането на разнообразни действия.

На форума ще бъде показан " Документ с политически препоръки ", направен от специалистите на Центъра за експертиза за положителното ръководство на Съвета на Европа и имащ за цел да подкрепи повишението на финансовата самостоятелност на българските общини в сходство с положителните европейски практики и стандарти, като спомага на българските управляващи за възстановяване на правната, финансовата и стратегическата рамка за фискална децентрализация и повишение на нивото на личните доходи на общините.

След това ще бъде извършено разискване по какъв начин да се обезпечи последователен и проведен метод за реализиране на дейно осъществяване и реализиране на сполучливи резултати от самодейностите за децентрализация. Препоръките на участниците ще бъдат взети поради при правенето на къса и поредна пътна карта. Тя ще послужи като основа за ориентиране и подкрепяне на процеса на промени на всички равнища на ръководство.

На участниците ще бъдат показани и резултатите от проучването Индекс на гражданското присъединяване 2023 година, осъществено от Форум Гражданско Участие.

Събитието се реализира с финансовата поддръжка на Европейския съюз и Съвета на Европа в границите на план " Развитие на фискалната децентрализация и възстановяване на локалното финансово ръководство в България ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР