Среща – дискусия за съдебната система в Република проведе съдия

...
Среща – дискусия за съдебната система в Република проведе съдия
Коментари Харесай

Запознаха ученици от Търговската гимназия във Варна със съдебната система

 Среща – полемика за правосъдната система в Република организира арбитър Гергана Стоянова с възпитаници от Варненска комерсиална гимназия, с която работим по просветителната стратегия на Висш съдебен съвет " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Съдията от Административен съд – Варна показа пред единадесетокласниците структурата на правосъдната система в България, функционалностите на правосъдната власт, като сложи акцент на разделянето на управляващите съгласно Конституцията на Република България, оповестяват от пресцентъра на институцията.

Предмет на лекцията бе историята на построяването на Върховен административен съд и административните съдилища като част от правосъдната система в България, функционалността на " мировия арбитър “ и ролята на " полюбовните съдилища “, за чиято работа съдията направи отпратка към съвремието ни и ги свърза с медиацията, която заема все по-голямо място при решаването на правосъдни разногласия.

Акцент в лекцията си арбитър Стоянова сложи на независимостта на правосъдната власт, като даде образци от нейната история, когато съдът с кардиналната си позиция и отстояване на закона и своята самостоятелност, е вземал решения за анулация на административни актове на властта, като в следствие е имал директен конфликт с ръководещите.

Срещата прерасна в полемика, когато арбитър Гергана Стоянова се обърна с въпроси към учениците, каква е тяхната визия за независимостта на съдията, познават ли правата си като жители? От правото на свободен избор, обучение и труд, от опцията да учат в страни от Европейски Съюз и други континенти се вълнуваха най-вече младежите. " Четете, информирайте се, образовайте се в чужбина, само че се върнете да живеете и работите в България, тъй като ние всички имаме потребност от Вас, България има потребност от Вас и Вие сте нейното бъдеще “ – с този зов се обърна съдията към своята публика, която я изпрати с овации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР