Средствата за реставрацията на къща Ламартин се свиха от недостатъчните

...
Средствата за реставрацията на къща Ламартин се свиха от недостатъчните
Коментари Харесай

От 540 000 до 40 000 лв. - проектобюджетът на Пловдив провали реставрацията на къща “Ламартин“

Средствата за реставрацията на къща Ламартин се свиха от незадоволителните 540 000 лева до смехотворните 40 000 лева Те се изгубиха за напълно малко разстояние в документите - от индикативния план до плана за финансови разноски на проектобюджета на Община Пловдив за 2023 година Това стана ясно по време на публичното разискване в залата на Общинския съвет през вчерашния ден.
Прочетете още
Това се случва и на фона на свадите към публичната поръчка, която бе пусната от зам.-кмета Георги Титюков. Припомняме, че компания от село Козарка бе определена за реставрацията. Тя се отхвърли след разкритията на TrafficNews, че компанията няма дееспособност да реставрира къщата.  След това последва и решение на Комисия за защита на конкуренцията поради тъжба от втората компания, защото поръчката бе прекъсната от Титюков. Тогава от Комисия за защита на конкуренцията постановиха комисията, назначен от Община Пловдив да прегледа още веднъж офертата на консорциум „ Дондукова градина ”. По неразбираемо аргументи това да не е станало и до през днешния ден, а все още няма решение на Върховен административен съд.

 

От включените за културна инфраструктура разноски и такива за материални активи немалка част към този момент се разходват по разнообразни планове като средствата за ремонта на новата постройка на Етнографския музей в Стария град и ремонта и социализацията на откритите пространства на Градката изложба в архитектурния резерват. Средствата за ревитализацията на вътрешните пространства на музейна експозиция " Златю Бояджиев " на стойност 9000 лева и 47 500 лева за къща " Нишанян " като резидентен център към този момент са усвоени.

По отношение на финансовата стратегия в културни обекти отвън огромните разноски в реставрацията, консервацията и социализацията на Небет тепе и Източната врата, както и плана по Норвежката стратегия за модернизирането на пловдивските музеи и галерии и въвеждането на актуалните технологии в експозициите им, не са доста сериозните суми.

Заложени са 129 600 лева за фотоволтаична централа на Природонаучния музей. 95 000 лева са планувани за видеонаблюдение в Историческия музей. За покривно оборудване на лятна сцена " Орфей " от авансово заложените 60 000 лева са заложени 30 000 лева За защитното покритие на античните пещи на ул. " Гладстон " са заложени 13 300 лева Обзавеждане на информативен център Бакалова къща е на стойност 93 860 лева, а за програмен продукт на Планетариума в Природонаучния музей - 135 344 лева Предвиденени са 44 400 лева за ремонта на улици в Тютюневия град.

Екипът на отрасловия зам.-кмет Пламен Панов е в подготвеност за пускане на процедурите за реституция и консервация на Форумите Юг и Изток и кино " Космос ". Проектите са съгласувани с всички институции и може да се пристъпи към оповестяване на публични поръчки.

" Една от значимите ни задания е да насочим средства за културно наличие - от една страна уредниците да надграждат, а от друга - да има забавно културни събития. Искаме да предложим динамична стратегия, която да радва както съгражданите ни, по този начин и гостите на града. Бюджетът за културни събития е 4 974 490 лева в няколко съществени източника - културен календар (2 954 490 лева.), планове през фондация " Пловдив 2019 " (1 600 000 лева.). Важни за града ни са и читалищата. В Пловдив те са 25 и ги подкрепяме със 120 000 лева 300 000 лева са заложени за взаимното финансиране на трите държавни културни института Държавна опера-Пловдив, Държавен куклен спектакъл, Драматичен театър-Пловдив.Близо 600 000 лева са планувани за разкопки - Ясъ тепе на Брезовско шосе, Голямата могила в регион " Южен ", очерта главните акценти в културния бранш Пламен Панов.

Той уточни, че бюджетът за просвета е нараснал с 22 % по отношение на 2022 година

След представянето на вложенията в просвета кметът на регион " Централен " Георги Стаменов изиска в бюджета за 2023 година да бъдат добавени 2 400 000 лева за Хуманитарната гимназия за дотъкмяване на първата част от ремонта, както и 15 000 лева за отремонтиране на дограмата на читалище " Антим I ", която е в сериозно положение.

Присъстващите на разискването изрекоха поддръжка за бюджета за просвета и приканиха средствата за реставрацията на къща " Ламартин " да бъдат влючени в бюджета, а други показаха, че даже и близо 5 млн. лв. не са задоволителни за културни събития, тъй като точно те са главната причина градът да регистрира над 30% растеж от доходи от туризма за първото шестмесечие на 2023 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР