Средновка кръчма от от XIII век откриха археолози при спасителни

...
Средновка кръчма от от XIII век откриха археолози при спасителни
Коментари Харесай

Кръчма на 8 века излезе при смяна на водопроводи в Търново

Средновка механа от от XIII век откриха археолози при избавителни разкопки в траншеи за нови водопроводи в Търново.
Необичайната находка излязла на ул. „ Ксилифорска ", където е бил един от оживените квартали на столичния град по време на Втората българска страна. В ров за 600-метровото трасе за тръбите археологът Илиан Петракиев се натъкнал на яма с 13 съвсем цели съда – 12 глинени и 1 стъклен. " Те  са с доста забавна форма. Представляват кани с по 3 дръжки от първата половина на XIII век ", изясни Петракиев. Еднотипността им допуска, че археолозите са попаднали на средновековна механа. " Там, където е върлувал порокът ", майтапят се проучвателите.

„ Такава централизация на съдове в една яма аз най-малко за първи път срещам. На всичкото от горната страна излезе по средата на пътя и бяхме спрели рейсовете с номера 50 и 110. Александра Янакиева и Веселина Стоянова работят по реставрацията на няколко съда и когато всичко е готово, ще дадем повече информация ", разгласи пред медиите археологът. 

В екип с Недко Еленски около промяната на водопроводи разкрили още 4 черепа и три кумански пещи.

Заради спецификата на региона, изследвания там в необятен периметър са невъзможни. През 2023 година археолози на Регионалния исторически музей – Велико Търново са правили избавителни разкопки и при построяването на новите кръгови кръстовища в Търново.

Дима Максимова,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР