Средното работно време на служителите варира значително в различните държави

...
Средното работно време на служителите варира значително в различните държави
Коментари Харесай

Средно работно време в Европа: Кои страни работят най-дълго, кои най-кратко и къде стои България

Средното работно време на чиновниците варира доста в другите страни членки на Европейски Съюз, демонстрират на статистическата работа Евростат. Пандемията през последните години усили часовете от у дома, а от ден на ден компании дават гъвкави благоприятни условия за работа от разстояние. В няколко страни се тестват и четиридневни работни седмици със същото натоварване на чиновниците.

През 2022 година заетите лица в Европейски Съюз на възраст 20-64 години са работили приблизително 36,2 часа седмично или с 24 минути по-малко отпреди пандемията през 2019 година, сочат данните на Евростат.

Миналата година междинният брой на действителните седмични работни часове на съществена работа в Европейски Съюз варира от 32,4 часа в Нидерландия до 39,7 часа в Гърция и Румъния. Това включва работещите на цялостно и ненапълно работно време на възраст сред 20 и 64 години.

На Балканите се работи най-дълго

Най-дългата работна седмица е била в Турция - 42,9 часа през 2020 година , когато са последните данни, следвана от Черна гора (42,8 часа, данни за 2020 г.) и Сърбия (42,3 часа). Това са страните, в които междинната дълготрайност на работната седмица е над 40 часа.

Гърция и Румъния са следвани от Полша (39,5 часа), България (39,2 часа) и Северна Македония (39 часа).



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Всичко това демонстрира, че хората в балканските страни имат най-дълги междинни работни часове на седмица, отбелязва Euronews.

Каква е обстановката в България?

У нас е най-малката разлика в работното време на мъжете и дамите - половин час. Съществуват обилни полови разлики в междинната дълготрайност на работната седмица в европейските страни. Това се отнася както за заетите на цялостно, по този начин и за заетите на ненапълно работно време лица на възраст 20-64 години.

Сред разликите сред половете е фактът, че през 2022 година работещите мъже са имали по-дълги междинни работни седмици от работещите дами във всички страни.

България е и една от европейските страни, в които някои компании публично вкараха 4-дневна работна седмица.
 ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица
ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - управител просвета и вътрешни връзки в ManpowerGroup България, пред Money.bg

Най-значителната разлика измежду страните от Европейски Съюз е в Нидерландия , като разликата е 8,5 часа.
 Снимка 622088
Източник:

Кой държи наградата за най-кратка работна седмица?

В листата на страните с най-кратка междинна работна седмица през 2022 година Нидерландия (32,4 часа) е следвана от Австрия (33,7 часа), Норвегия (34,1 часа) и Дания и Германия (и двете 34,6 часа).

В Обединеното кралство (36,4 часа през 2019 г.) междинната дълготрайност на работното време е същата като тази в Европейски Съюз. Франция и Италия (и двете 36,2 часа) имат малко по-ниски стойности от тези в Европейски Съюз. В Испания са работили 36,5 часа седмично, което е единствено с 6 минути повече от междинното за Европейски Съюз.

Различията в междинната дълготрайност на работната седмица в страните от Европейски Съюз варират според от типа на заетостта, а точно на цялостно или ненапълно работно време.

При заетостта на цялостно работно време междинните работни часове на седмица варират от 37,4 часа във Финландия до 41,3 часа във всички страни от Европейски Съюз през 2022 година
 Снимка 626142
Източник:

Когато се включат страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и страните кандидатки за участие в Европейски Съюз, най-дългата междинна работна седмица е в Турция (46 часа), следвана от Сърбия (43,5 часа) и Черна гора и Швейцария (и двете 43,4 часа).

Обединеното кралство (41 часа, данни за 2019 г.) и Германия (39,5 часа) имат по-висока междинна дълготрайност на работното време от Европейски Съюз (39,3 часа) измежду работещите на цялостно работно време, до момента в който Италия (39,2 часа), Испания (39,1 часа) и Франция (38,7 часа) имат по-ниски стойности.

От 17 до 27 часа е седмицата на ненапълно работно време

При заетостта на ненапълно работно време междинната дълготрайност на работната седмица варира от 17,8 часа в Португалия до 27 часа в Румъния в страните от Европейски Съюз през 2022 година Средната стойност за Европейски Съюз е 21,8 часа.
 Да се пенсионираш на 40 години финансово самостоятелен и сполучлив: един образец от България
Да се пенсионираш на 40 години финансово самостоятелен и сполучлив: един образец от България

ИТ експертът Александър Попов намира своята формула за триумф и я споделя с читателите на Money.bg

Заетите на ненапълно работно време са работили 22,8 часа във Франция, 21,4 часа в Германия и 20,2 часа в Обединеното кралство. Турция (17,4 часа) е имала най-кратката междинна работна седмица в тази категория.

Различните правни разпореждания и другият дял на работещите на ненапълно работно време в обособените страни въздейства върху резултатите. Евростат открива, че страните с по-висок дял на работещите на ненапълно работно време регистрират по-кратка междинна работна седмица за общия брой заети лица.

Разлики в Европа

Най-голямата разлика в цяла Европа беше в Швейцария - 9,7 часа, до момента в който най-малката разлика беше записана в България - 0,5 часа. Средната разлика в Европейски Съюз е 5,1 часа.

Сред мъжете най-кратката междинна работна седмица е в Нидерландия и Норвегия (и двете по 36,4 години), до момента в който най-дългата е в Турция - 44,8 часа. Средната стойност за Европейски Съюз е била 38,4 часа, а мъжете в Гърция са имали най-вече работни часове седмично в Европейски Съюз - 41,7 часа.

Сред дамите най-дългата междинна работна седмица е била в Черна гора (41,7 часа). Средната дълготрайност на седмицата в Европейски Съюз е 33,6 часа. Жените в Нидерландия (27,9 часа) са имали най-кратката междинна работна седмица в Европейски Съюз , а Румъния (39,3 часа) - най-дългата.

Делът на заетите лица, в това число на цялостно и ненапълно работно време, които работят 49 или повече часа седмично варира от 0,7 % в България до 12,6 % в Гърция.

Когато се включат и други европейски страни, най-високият % е в Турция - 28,1%, следвана от Обединеното кралство и Исландия, където 14,1% от заетите лица работят 49 или повече часа седмично.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР