Средностатистическото британско дете на 10-годишна възраст поглъща толкова много захар,

...
Средностатистическото британско дете на 10-годишна възраст поглъща толкова много захар,
Коментари Харесай

Британските деца консумират твърде много захар

Средностатистическото английско дете на 10-годишна възраст гълтам толкоз доста захар, колкото е оптималната целесъобразна доза за 18-годишните. Това е открило ново национално проучване. Заради тревожните данни, локалните здравни управляващи са почнали акция, която цели да помогне на родителите за избират за децата си различни храни с по-малко захар.

Тревожните количества захар в хранителния режим на английските деца попадат най-вече посредством подсладените газирани питиета и плодови сокове. Това сочи изследване на организацията " Обществено здраве - Англия ".

Малчуганите употребяват приблизително по 8, даже по 13 бучки захар на ден или повече от 50 грама. Здравните служби предлагат дневната доза да не надвишава 5-6 бучки (20-24 грама захар) за децата сред 4 и 10 години.
Орла Хугенот, организация " Обществено здраве - Англия ": В момента децата в Англия изяждат към 2800 бучки захар годишно. Това е извънредно доста захар, от която те не се нуждаят.  Едно от 10 деца изпива по пет енергийни питиета седмично Едно от 10 деца изпива по пет енергийни питиета седмично
10% от българските деца пият най-малко по пет енергийни питиета седмично. Данните са от последното национално изследване. У нас няма закон, който да забраня...

Британските здравни управляващи провеждат акция, която предизвиква родителите доста да понижат потреблението на захар от страна на техните деца. Ако се избират млечни артикули, питиета и зърнени закуски с по-малко наличие на захар, това ще понижи на половина общата консумация на захар.

В начално учебно заведение в град Стоук он Трент, Западна Англия, се предлага здравословна храна, а вместо плодов сок - вода или мляко. Учителите имат вяра, че питателните привички, построени в детството, остават за цялостен живот.
Линда Уилямс, учителка: Проблемът със сладките храни е, че развиват у децата усет към сладкото. Същото е с плодовите сокове. Когато децата пият течности, те чакат да са сладки. При възрастните казусът се задълбочава. Започваме да слагаме захар в чая и така нататък Но в случай че децата пият главно вода и мляко, те няма да развият този усет към сладкото и това ще им помогне през целия им живот.
Проучването демонстрира още, че една трета от децата в гимназията страдат от наднормено тегло или затлъстяване, а от ден на ден стават случаи на болесттите от диабет вид 2. В по-късна възраст наднорменото тегло е причина за рак или сърдечни проблеми.

 България е на челно място по затлъстяване измежду децата България е на челно място по затлъстяване измежду децата
Днес е Световният ден за битка със затлъстяването.Според Европейската асоциация за проучване на затлъстяването България е измежду страните с постоянно среща...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР