Средногодишната инфлация догодина се очаква да бъде 4,8%, а ръстът

...
Средногодишната инфлация догодина се очаква да бъде 4,8%, а ръстът
Коментари Харесай

Средната годишна инфлация ще бъде 4.8%, БВП расте с 3.2%

Средногодишната инфлация следващата година се чака да бъде 4,8%, а растежът на брутния вътрешен артикул 3,2%, излиза наяве от известие на Министерството на финансите.

То е във връзка среща на министър Асен Василев с представители на Националното съдружие на общините в Република България, на което той ги е срещнал с макрорамката за следващата година.
От известието излиза наяве, че следващата година също се залага недостиг от 3% от брутния вътрешен артикул.
Този параметър от бюджета от дълго време е показан от министерството, оповестява БНР.

На срещата с представителите на сдружението на общините обаче е доказан
ангажимент за 1 милиарда лв. вложения в общински планове.
Министър Асен Василев е изискал информация от НСОРБ за положението на автопарка на градския превоз и на учебните рейсове с оглед намирането на средства за замяна на рейсовете с електрически, с цел да се понижат разноските за поддръжка и употреба на старите транспортни средства и като мярка за повишение чистотата на въздуха.

Тази година проектобюджетът би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание до 15 ноември.

Документът би трябвало да бъде направен и въз основата на данъчните закони, които бяха разисквани в Съвета за тристранно съдействие.

Предстои да бъдат признати от Министерския съвет и Народното събрание. Те са основни за приходната част на бюджета.

В същото време през днешния ден стана ясно, че Европейската централна банка реши да резервира главните си лихви непроменени след 10 следващи покачвания през предходните 15 месеца.

ЕЦБ отразява по-предпазливата позиция на „ изчакване “ измежду централните банкери, повлияна от
последователното намаляване на ценовия напън и опасенията за идна криза в еврозоната.
На днешното си постоянно съвещание ЕЦБ остави лихвения % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение

и депозитното облекчение на равнища надлежно от 4,5%, от 4,75% и 4,00%.
Въз основа на настоящата си оценка Управителният съвет на ЕЦБ смята, че главните лихвени проценти са на равнища, които, поддържани за задоволително дълъг интервал от време, ще допринесат доста за постигане на целевото инфлационно равнище от 2 на 100. Бъдещите решения ще подсигуряват, че главните лихвени проценти ще да бъдат избрани на задоволително рестриктивни равнища толкоз дълго, колкото е належащо и ще се основават на това по какъв начин се развиват инфлационните вероятности, базовата инфлация и трансмисионната политика “, означи централната банка.
ЕЦБ добави, че чака инфлацията да остане „ прекомерно висока за прекомерно дълго време, а вътрешният ценови напън да остане силен„, макар че инфлацията „ е спаднала доста през септември„.
С оглед на изненадващия скок на цените ЕЦБ прекара повече от година в повишение
на лихвите и прекратяване на ограниченията за стимулиране, като солидни покупки на облигации и на ниска цена финансиране за банките, прилагани през десетилетие на мудна инфлация.

Това внезапно стягане на паричната и лихвена политиката обаче оставя своя отпечатък върху стопанската система, като данните по-рано тази седмица демонстрираха едва кредитиране и икономическа интензивност.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР