Средно с 3,4% са се повишили за година разходите за

...
Средно с 3,4% са се повишили за година разходите за
Коментари Харесай

Работодатели се похвалиха с голям ръст на заплатите у нас

Средно с 3,4% са се повишили за година разноските за час труд в Европейски Съюз, демонстрират данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 година На фона на това нищожно приблизително покачване България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е нарастването в добивната индустрия - 14,2 на 100.

" Очаква се понижение на инфлацията, само че и опазване на желанията за нарастване на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на дейната работна мощ. В огромните стопански системи се чака криза. Това значи, че част от българите на ниски позиции в чужбина, ще се върнат у нас, това ще усили еластичността на предлагането на труд в България, което може да задържи нарастването на заплатите. То ще продължи, само че с сдържан ритъм ", съобщи доцент доктор Щерю Ножаров, стопански консултант на БСК, в изявление за НоваНюз.
-->
Според него в хотелиерството мъчно се задържат фрагменти, тъй като е сезонна работа. " Компаниите усилват заплати, където желаят да задържат фрагментите си заради дефицит на пазара. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителски функционалности. Заплатите на хората със стратегически функции са близки до европейските. На 100 000 индивида заплатите са от 2000 евро нагоре ", уточни той. 

По думите му бизнесът е надъхан да покачва работните заплати поради инфлацията и свиването на работната мощ. " Секторите на осведомителните технологии и финансите са с най-високи приходи, тъй като те могат да си работят и отдалечено. Максималният застрахователен приход изтласква както високите, по този начин и по-ниските хонорари нагоре. Работодателите търсят максимизиране на облагата, само че това става със задържане на висококвалифицираните фрагменти ", разяснява Ножаров. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР