Средно приходите на фирмите в топ100 падат с под 7%,

...
Коментари Харесай

Най-голямата компания в България вече не е "Лукойл Нефтохим", а "Аурубис"

Средно приходите на компаниите в топ100 падат с под 7%, по-голямо е свиването при облагите. Растат IT и фарма компании, куриери, онлайн търговци, само че има големи минуси при енергийните компании. Вижда се " навлизане " на страната в стопанската система, както и големи загуби в държавни сдружения
Медодобивният комбинат в Пирдоп е издигнат преди над 60 години, само че през 2020 година за първи път в новата корпоративна история на България става най-голямата компания в страната по доходи. В коронавирус годината безконечният колос " Лукойл Нефтохим Бургас " е преместен от лидерското място. Тази рокада става забележима в новата, 15-а по ред ранглиста на огромните компании " Капитал 100 ", която излиза на 30 юли в онлайн и хартиено издание (виж карето).

Днес немската " Аурубис България " генерира 5.4 милиарда лева оборот, като постигнатият растеж на приходите е и с помощта на положителните интернационалните цени. Докато бургаската рафинерия на " Лукойл " топи бизнеса си с над 50%, отново поради световни фактори като ниски цени и едва ползване поради коронавирус затварянията. Приликата във водещия дует е, че и двете са някогашни държавни предприятия, приватизирани в края на 90-те години, и в двете е вложено. Те потеглят от друг старт - през 1998 година приходите на рафинерията са цели 1.6 милиарда лева, а на завода в Пирдоп едвам 221 млн. лева Голямата разлика е, че " Аурубис " трайно регистрира положителни облаги и надлежно заплаща корпоративен налог тук, до момента в който " Лукойл Нефтохим " има години с великански загуби и подозрения, че реалокира облага към свързани сдружения от групата в чужбина. Големите минуси може да останат в историята още тази година, тъй като рафинерията стартира да работи на правилото на ишлеме. Средносрочно видяно, търсенето на мед наподобява обезпечено - поради влагането на метала в нови зелени браншове на бизнеса като електрически автомобили и ВЕИ, до момента в който преправянето на нефт ще е все по-неатрактивна ниша поради задачата на Европа да премине към е-автомобили.
Изводите от класацията
Новината за нов първенец в " Капитал 100 " идва дружно с огромна порция данни и разбори на 300-те най-големи компании по доходи. Най-общо това е извадката на българския бизнес с доходи над 100 млн. лева през 2020 година

Първият, освен това прелестен извод, е, че коронавирус не е блъснал с извънредно мощно огромните сдружения и множеството са се приспособили към новата действителност. Приходите на топ 300 компании спадат с 5% до 104 милиарда лева При локалните колоси в стотицата понижението е малко по-дълбоко - 6.8%. Но снижението се дължи най-много на минусите при търговците на горива и ток. А и в предишното е имало доста по-тежки години, да вземем за пример международната финансова рецесия сви приходите на локалната стотица за 2009 година с цели 17%.

Годината не е усетена отмерено от фирмите от другите браншове (виж таблицата). Най-силен е ударът по упоменатите към този момент енергийни сдружения. Но измежду изгубилите доста бизнес са и транспортните компании, и шивашките предприятия на първокласни облекла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР