Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно

...
Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно
Коментари Харесай

9 безработни се състезават за едно работно място

Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно място. Това демонстрират новите данни на Агенцията по заетостта към декември 2020 година Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където 24 души се борят за една вакантна позиция, а минимум са в област Русе – по четирима.

За интервала януари-декември 2020 година новорегистрираните в бюрата по труда са малко над 414 000 души в цялата страна. За съпоставяне за цялата 2019 година те са близо 303 000 души, което значи годишен приръст на безработните от съвсем 37%.

В момента хората, останали без работа, са доста повече от свободните работни позиции. През декември най-вече българи са освободени от работа в търговията, ремонта на коли, хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

Преобладаващата част от тях са хора над 50 години. Повечето са със приблизително обучение или със приблизително професионално обучение, показва основният специалист по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова.

Решаваща роля за преодоляването на безработицата у нас до равнища под приблизително европейските имат подхванатите антикризисни ограничения. " Мерките са навременни, които задържаха работната мощ на работните места, все пак че те са в неплатен отпуск ", разяснява Тодорова.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР