Средно по 80 килограма месо консумират европейците на година, а

...
Средно по 80 килограма месо консумират европейците на година, а
Коментари Харесай

Колко вредно е месото


Средно по 80 кг месо употребяват европейците на година, а американците даже по 100 кг. Само че несъразмерната консумация на месо предизвиква рискови за живота заболявания. Има ли най-малко една добра причина да ядем месо?

Всяка година 17 милиона души по света умират от сърдечно-съдови болести. Това са 17 милиона случаи на високо кръвно налягане, на аритмии, атеросклероза или инфаркти.

Най-вече хората в индустриалните страни са наранени от болести, свързани с храненето. Към тях причисляваме също затлъстяването, диабета и редица ракови болести. Пряка връзка има и потреблението на месо, показва диетологът и фармацевт от университета в Любек Мартин Смолих. Защото несъразмерната консумация на месо ни разболява - в дословния смисъл на думата. А статистиката е отрезвяваща: хората в Съединени американски щати и в Австралия употребяват приблизително по 100 кг месо на година, европейците - приблизително по 80 кг годишно.

Какви заболявания предизвиква месото

Консумацията на месопричинява най-много сърдечно-съдови болести и диабет вид 2, споделя, който от 40 години се занимава с проучване на зависимостите сред храненето и заболяванията. Според него най-големи вреди нанася аленото месо - т.е. телешкото, свинското, агнешкото и козето. " Червеното месо е богато на наситени мастни киселини, които усилват неприятния LDL-холестерол в кръвта и са считани за еднопосочен извършител на сърдечни инфаркти ", споделя професорът. Освен това аленото месо съвсем не съдържа полиненаситени мазнини, които снижават равнището на мазнините в кръвта и понижават риска от сърдечни болести.

Редакцията предлага
Американско проучване от 2019 година стига до извода, че първите признаци на атеросклероза се появяват доста скоро след рискова консумация на алено месо. Под рискова консумация се схваща две порции месо дневно. А доста европейци с лекост се оправят с такова количество. Изследователите допускат още, че потреблението на алено месо затруднява и активността на бъбреците.

Проф. Уолтър Уилет е взел участие в няколко проучвания, които са проучвали връзката сред потреблението на месо и захарния диабет вид 2. Изводът от тях гласи, че. А месото на скара, както и това, което се пече на доста висока температура, също покачват риска от диабет. единствено в Европа 60 милиона души страдат от диабет, като наклонността е възходяща.

Рисков фактор е и потреблението на модифицирано месо като колбас и шунка, а несъразмерната консумация на месо доста покачва риска от рак на гърдата и на дебелото черво.

" Без здрава планета няма здрави хора "

Много хора не престават да считат, че месото е неизменима част от здравословното хранене. " Да, месото съдържа и скъпи субстанции ", споделя проф. Уилет. Пилешкото месо да вземем за пример е по-малко нездравословно от аленото месо, а рибата несъмнено е потребна. " Но най-добре е, когато храната е най-вече на растителна основа ", споделя диетологът. Това е от изгода както за личното ни здраве, по този начин и за здравето на планетата, която обитаваме. " Без здрава планета няма здрави хора ", споделя проф. Уилет.

*****

Вижте и това видео:
Наистина ли мазнините са толкоз нездравословни?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР