Средно от 6 до 7 часа на ден прекарваме пред

...
Средно от 6 до 7 часа на ден прекарваме пред
Коментари Харесай

Ето какво трябва да направите веднага с монитора на компютъра

Средно от 6 до 7 часа дневно прекарваме пред екрана на компютъра, и с цел да не развалим зрението си с този режим на работа, би трябвало да бъдем на разстояние 50-60 сантиметра от монитора, написа РИА Новости.

„ Поставете екрана на компютъра право пред себе си. Горният завършек на екрана би трябвало да е на равнището на вашата зрителна линия. Разстоянието от очите ви до монитора би трябвало да бъде към 50-60 сантиметра. Ако работите върху преносим компютър или таблет с диагонал на екрана 10-12 инча, тогава дистанцията може да бъде равно на дистанцията от лакътя до палеца, или приблизително 40-45 сантиметра ", изяснява офталмологът Сергей Хомяков.

Той означи, че през последните години доста внимание се обръща не на равнището на осветеност, което е стандартизирано, а на спектралния състав на светлината.

„ Нашият орган на зрението е еволюирал в изискванията на естествения набор на бялата светлина, който се образува след прекосяването на слънчевата светлина през атмосферата. Съответно най-ергономичните източници на светлина са оптимално близки до естествения набор. Индексът на светлинната пулсация е не по-малко значим - би трябвало да изберете лампи с нулева пулсация - точно с този тип осветление очите и зрителната система като цяло се уморяват минимум ", прибавя лекарят.

Той прецизира, че когато става дума за източници на изкуствена светлина, на тези критерии дават отговор индукционните лампи, лампите с нажежаема жичка и някои модерни LED лампи. Източникът на светлина при работа на компютъра би трябвало да бъде като декор, заплеснат. Светлинният поток, предаван от 60-ватова лампа с нажежаема жичка или нейния актуален еквивалент, е изцяло задоволителен. Това е към 600 лумена.

" Когато четете и работите на компютър, най-важният фактор е фонът, от който човек чете. Оптималният декор на лист хартия би трябвало да е жълтеникав, да има контрастни черни букви. Днес голямото количество информация, в това число текстова, хората получават чрез екраните на монитори, чийто цвят на фона може да се контролира. Например, вечер е по-добре да четете при „ топла “ светлина, а пациентите с настъпили промени в лещата по време на четене ще се усещат по-комфортно с по-студена светлина, която съдържа повече сини лъчи “, поучава Хомяков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР