Средно на година се подават около 20 000 заявления за

...
Средно на година се подават около 20 000 заявления за
Коментари Харесай

20 хиляди души годишно искат българско гражданство

Средно на година се подават към 20 000 заявки за българско поданство, като към 90 % от подадените за последните 3 години над 63 000 заявки за натурализация са на съображение български генезис.

Това излиза наяве от писмен отговор от министъра на правораздаването до народния представител от “Възраждане ” Петър Петров, по реда на парламентарния надзор, по отношение на идното разискване на второ гласоподаване на импортирания от третата политическа мощ Законопроект за промени в Закона за българското поданство.

От отговора излиза наяве още, че Министерството на правораздаването през последните 3 години е забавило разглеждането на над 40 000 преписки по подадени заявки за българско поданство, а срокът за разглеждането на една кореспонденция в Министерството е бил приблизително 2 години. Налице е нарушаване на периода за разглеждането на преписките с над два пъти над посочения деветмесечен период в член 35, ал.1 от Закона за българското поданство.

През 2021 година са били прегледани едвам малко над 10 000 преписки, през 2022г. – 13 000 преписки и едвам през актуалната година са разгледали 23 000 преписки за българско поданство.

Според цифрите Административният уред на дирекция „ Българско поданство “ е некадърен да се оправи с този размер от преписки и заради това се е образувало едно голямо струпване на забавени преписки, което лавинообразно продължава.

“С това закъснение са нарушени и законовите периоди за разглеждането на всяка кореспонденция, които са 12 месеца за молба по обща натурализация и 9 месеца за молба на съображение български генезис. Оправданията от страна на министъра в неговият писмен отговор, че инспекцията на документите на заявителите отнемала много време и по тази причина се бавело разглеждането на преписките, е несериозно и не е извинително, според законовите разпореждания. За подобен голям брой, забавени досега преписки – 40 000 – които биват обсъждани приблизително за интервал от към две години, най-малкото, Министерството би могло да изиска назначението на повече чиновници в дирекция „ Българско поданство “ или да предложи законодателни промени, които да създадат по този начин, че да не се нарушават законовите периоди за тяхното разглеждане. Все повече заявители ще почнат да упражняват правото си да изискат от съда, след приключването на 9-месечния период за изговаряне, да задължи Министерството на правораздаването да се произнесе по техните заявки. А негативите от сходни правосъдни каузи за забавени преписки ще са единствено и само за страната и българските данъкоплатци. ”, разяснява юрист Петър Петров от “Възраждане ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР