Средната заплата в София остава с над 36% по-висока от

...
Средната заплата в София остава с над 36% по-висока от
Коментари Харесай

Sредната заплата в Плевен, Габрово и Бургас срасте по-бързо от София

Средната заплата в София остава с над 36% по-висока от тази в останалите градове в страната през второто тримесечие на 2017 година. В 3 района обаче трудовото заплащане пораства по-бързо от това в столицата - Плевен, Бургас и Габрово, заяви Monye.bg.

Споед данните на Националния статистически институт за месеците април, май и юни тази година в Плевен, Бургас и Габрово растежите на заплатите са надлежно 11,6%, 11,3% и 10,9%. В сравнение с второто тримесечие на миналата година обаче стойностите на възнагражденията в изброените райони не са толкоз високи - в Бургас междинното заплащане е 836 лв., а в Габрово - 897 лв..

Въпреки че растежът дава сигнал за позитивно развитие по отношение на междинната заплата у нас, разликата сред столицата и останалите райони остава основна. В същото време 76% от работещите са заети в браншове, в които междинната заплата е по-ниска от тази за страната.

Изчисленията доникъде на годината демонстрират, че на две места междинното трудово заплащане към този момент е над 1 000 лв.. Това са столицата и Стара Загора, където то възлиза на 1 012 лв.. За цялата страна междинната заплата е 1040 лв..

На другия полюс предстоящо е Видин, дружно с Благоевград, Кюстендил, Силистра, Хасково и Смолян, като там сумата е под 760 лв.. Специално за Видин междинната заплата е на най-ниско равнище - 669 лв..

Средната заплата продължава да бъде най-висока в бранша " Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули ", където междинното заплащане може да доближи до 2 306 лв.. След него се подреждат заетите във финансите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР