Средната възраст на населението в тази островна държава е 24

...
Средната възраст на населението в тази островна държава е 24
Коментари Харесай

Пет любопитни факта за малкото кралство Тонга


Средната възраст на популацията в тази островна страна е 24 години. Местните си поделят 36 острова и се радват на райска хубост. Природните произшествия обаче помрачават щастието им. Още любопитни обстоятелства за Тонга.

Къде се намира Тонга?

Тонга е част от тихоокеанската островна група Полинезия на изток от островите Фиджи, на юг от Самоа и на север от Нова Зеландия. Архипелагът, чието предходно име е Дружествени острови, е част от така наречения Тихоокеански огнен пръстен - вулканичен пояс в Тихия океан. Островната страна Тонга има повърхност от 747 квадратни километра и се състои от 172 по-малки острова, от които 36 са обитаеми. Климатът е тропически, а годишните времена са две: парещ и мокър интервал от декември до април и дъждовен интервал от май до ноември.

Какво е популацията?

На 36-те населявани острова от архипелага живеят общо 105 000 души, от които 97% са полинезийци, а останалите три % - китайци, европейци и преселници от други тихоокеански острови, съгласно данните от броене на популацията от 2016 година. Населението е младо - междинната възраст е 24 години. За съпоставяне: в Австралия тя е 38, а в Германия - 44 години.

Райско кътче, което постоянно става жертва на естествени произшествия

Защо са толкоз чести земетресенията на Тонга?

По продължение на Тихоокеанския огнен пръстен с обща дължина 40 хиляди километра непрекъснато има трусове и цунамита. В международния отчет за рисковете от 2021 година Тонга попада на трето място измежду страните в света с най-голям риск обещано естествено събитие да се трансформира в злополука.

Само през последните 12 години там са се случили три естествени произшествия. На 13 февруари 2010 Тонга пострада от земетресение със мощ 6,3 по скалата на Рихтер, а единствено два дни по-късно през островите Тонга мина мощен циклон със скорост напразно до 228 километра в час. На 11 януари 2014 вихър опустоши архипелага, като тогава най-силно пострада островната група Хаапай и основният ѝ остров Лифука. Активният подводен вулкан Хунга Тонга–Хунга Хаапай изригна на 15 януари т.г. и провокира цунами.

Причинените от световното стопляне повишаване на морското ниво и зачестилите урагани, наводнения и дъждове заплашват архипелага. По данни на климатичния портал на Световната банка, през идващите десетилетия тези естествени феномени ще зачестяват.

От какво живеят хората в Тонга?

В статистиката на Световната банка Тонга е сложена на най-ниското ходило в групата на страните със междинен приход (Lower Middle Income Country, MIC) - с годишен приход на глава от популацията сред 1036 и 12 535 щатски $.

Икономиката на страната обаче се намира в рецесия. Туризмът, който е второто най-доходоносно перо за Тонга, е съвсем западнал в пандемията. А земеделието, което генерира 1/5 от Брутният вътрешен продукт на страната, е в плен на естествените произшествия и нестабилните цени на международните пазари. Малкото кралство изнася главно ванилия и риба.

Но най-вече пари в страната идват от живеещите в чужбина тонганци - най-много в Нова Зеландия, Хаваи и Австралия. По данни на платформата " Глобалната стопанска система " през 2014 в Тонга по тази линия са пристигнали 102 милиона $, а през 2020 - 142 милиона $.

Сателитна фотография: прахуляк над Тонга след изригването на вулкана

Кой ръководи Тонга?

От 1875 година Тонга е наследствена конституционна монархия, която през 1970 година получава самостоятелност от Англия. На изборите през 2010 година за първи път болшинството от депутатите в Народното събрание са определени директно от народа. А от 15 декември 2021 страната има ново държавно управление, ръководено от министър-председателя Сиаоси Совалени. Той беше определен от Народното събрание и публично назначен от краля на Тонга Тупоу VI.

Тонга има относително добре развита просветителна система: учебното заведение е наложително за децата до 12 години, а по-късно образование става платено, само че таксите са доста ниски. Освен това дребното кралство отпуска и стипендии за следване в чужбина. 98 % от популацията на островната страна е грамотно.

Германия и Тонга имат " безконечен контракт за другарство ", подписан още през 1876 по времето на крал Джордж Тупоу I., който през 1977 година е възобновен от Федералната република. През 1999 година кралство Тонга е признато в Обединените народи.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР