Средната цена на селските къщи по време на пандемията се

...
Средната цена на селските къщи по време на пандемията се
Коментари Харесай

Средната цена на селските къщи се изравни с тази на едностаен или двустаен апартамент

Средната цена на селските къщи по време на пандемията се е изравнила с тази на едностаен или двустаен апартамент в най-близкия регионален град. Това съобщи Борислав Борисов, ръководител на Асоциацията на българските села. Хит са регионите към Велико Търново, Варна и Пловдив.

По думите му в последните години ползата към селския туризъм пораства, а с пандемията се усилва заетостта на обектите и то съвсем целогодишно. При офертите за отдаване на ваканционни парцели чартърен търсенето надвишава предлагането към четири пъти, като растежът на пазара е най-големият, откогато съществува селски туризъм у нас. Според Борисов най-отчетлив е ползата към селския туризъм по празниците и през лятото. Дори има случаи, при които резервират цели къщи за посетители за месец напред.

Борисов очерта и друга забавна наклонност на пазара - след началото на пандемията доста хора, наши емигранти, взеха решение да се върнат на село, защото търсят нов жанр на живот. Високоскоростният интернет в селата разрешава отдалечена работа. “И се оказва, че с един малко по-скромен живот на село човек може да изкарва от една страна хем положителни пари, хем да живее в една доста по-спокойна конюнктура и извънредно чиста среда ", уточни Борисов.

Тенденцията за преселване към селата на хора в пенсионна възраст е изменена - към селата се насочат хора в дейна възраст, главно в диапазона 25-45 години, посочи Борисов. По публична статистика през предходната година 95 хиляди са новорегистрираните на адреси в селата и съгласно него това не е обвързвано с фиктивни премествания за гласоподаване на избори. Това действително са хора, които поради пандемията са създали решителна крачка, която дълго време са отлагали - да стартират един рестарт на село. Сред най-силните в това отношение райони са Велико Търново, Варна и Пловдив.

Според Борислав Борисов изрично това не е краткотрайно събитие, а натурален развой, в който българските села ще бъдат заселени от нов вид хора - не от хора, които се занимават със земеделие, а от хора, които желаят да сменят метода си на живот.

В региона на Велико Търново

Нарастват покупките на селски къщи от хора, чиито съществени домове са в огромните градове.

В села, които се намират до 20 км от Велико Търново, цената за кв. м на парцелите е приблизително към 600 евро, а за къщи на разстояние до 50 км - 450 евро. Това демонстрират данни на водещите организации за недвижимости в остарялата столица.

Настоящата 2021 година ще приключи с растеж от към 30% на продажбите на селски къщи, считат брокери.

Засиленият интерес към парцели на село се дължи на пандемията и ограниченията против разпространяването на Covid-19. Според брокери купувачите търсят най-вече парцели в близки до огромен град села, с положителни пътища и първокласен интернет, с цел да може да работят отдалечено.

Все повече купувачи търсят и огромен двор. Поне две спални, както и вътрешни баня и тоалетна са основните условия на купувачите.

Предпочитат места, подготвени за живеене, а не такива, в които занапред да влагат средства и време за поправки. Профилът на купувачите също се трансформира. Докато в предходни години вложенията бяха главно от чужденци, в този момент това са хора от огромните градове, фамилни и с специалности, които им разрешават да работят от всяка точка, написа " Труд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР