Средната пенсия в Германия след най-малко 45 години осигурителен стаж

...
Средната пенсия в Германия след най-малко 45 години осигурителен стаж
Коментари Харесай

Срам за Германия: 1543 евро пенсия след 45 години стаж

Средната пенсия в Германия след минимум 45 години застрахователен стаж е 1543 евро по публични данни. Има обаче разлика от няколкостотин евро сред пенсиите на мъжете и дамите: при мъжете сумата възлиза на 1637 евро, при дамите - на 1323 евро месечно.

Разлика - съгласно данните на министерството на труда - има и сред пенсиите в западната и в източната част на страната: в Западна Германия междинната пенсия е 1605 евро, в Източна Германия - единствено 1403.

" Тази система е несправедлива "

" Да получаваш приблизително 1543 евро след 45 години стаж е неприличен резултат от пенсионната политика през последните две десетилетия ", споделя ръководителят на парламентарната секта на Лявата партия Дитмар Барч. Това, че дамите и източногерманците получават доста по-малко, демонстрира " какъв брой надалеч сме от обективна система на съответни пенсии ", показва той пред медийната мрежа RND.

Поради това Лявата партия изисква от държавното управление " през тази година да се вкара изключително нарастване на пенсиите от 10 % за компенсиране на инфлацията и то да обхване всички пенсионери ". При последното нарастване на пенсиите от първи юли те набъбнаха с 4,39 % в западните провинции и с 5,86 % - в източните.

Барч споделя убеждението си, че равнището на пенсиите би трябвало да бъде доста по-високо, като изяснява и по какъв начин може да се финансира това: " Чрез огромна пенсионна промяна, ориентирана към основаването на пенсионна каса за всички - осигуровка, в която всички да внасят своя дял, включително държавните чиновници, независимите бизнесмени и най-много депутатите и министрите ".

Жените са ощетени

Федералната статистическа работа удостоверява, че пенсионерките получават по-малко от пенсионерите. По данни от 2021-а година дамите в Германия са получавали брутна годишна пенсия в размер на 17 814 евро, а мъжете - 25 407. Това съставлява разграничение от съвсем 30 %.

Обяснението за по-малките пенсии на дамите е в това, че те по-често работят в браншове с по-ниско възнаграждение, а и по-често се трудят на повърхностен работен ден. Освен това те всекидневно са тези, които излизат в отпуска, с цел да гледат децата или възрастни родственици. Последният фактор - по-рядко заемат управителни постове.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Андреас от Бавария: " България е моята орис "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР