Средиземноморски циклон носи облаци, валежи и по-студено време в следващите

...
Средиземноморски циклон носи облаци, валежи и по-студено време в следващите
Коментари Харесай

Хладна пролет ни поднася април

Средиземноморски циклон носи облаци, превалявания и по-студено време в идващите 48 - 72 часа. Дори е допустимо по-късно през днешния ден и през нощта против сряда да забележим валежи от сняг на запад и север в страната.

Температурите са по-ниски от нормалните и средносрочната прогноза демонстрира, че те ще останат по-ниски най-малко да 12 - 14 април.

Това е обвързвано с транспорт на по-студени въздушни маси над Балканите и активизиране на средиземноморските циклони, които дефинират атмосферната церкулация на югоизток в Европа.

След изтеглянето на този циклон, който ни носи дъжд и студ, към края на седмицата температурите краткотрайно ще се покачат с няколко градуса и в неделя ще е по-топло, само че опцията за превалявания придължава да е висока.

В начолото на идната седмица още веднъж се предвижда приближаването към страната на нов циклон, който евентуално ще ни донесе нова порция дъжд и по-хладно време. По-хладно се обрисува да остане време и в дните след 10 април, само че несъмнено, температурите ще почната да се покачват.

По-голяма ще е температурната разлика сред запада и изтока в страната - на запад ще е по-студено, до момента в който само че изток и в равнините на Южна България оптималните температури ще са с няколко гардуса по-високи.

В сряда и четвъртък е допустимо да забележим заран и негативни температри по високите западни полета.

В планините ще падне нова снежна завивка и се изкушаваме да кажем, че изискванията за ски, изключително в по-високите планински писти, ще са доста положителни, стига зимните ни курорти да оставят оборудванията да работят идващата събота и неделя. Макартогава температурите да се покачат, евентуално ще има не неприятни условия за упражняване на зимни спортове.

Валежите, които наблюдавеме в този момент са доста добре пристигнали след топлата и безснежна зима, а се чака и на изоток да вали повече, а там това е значимо, защото засушаването еглавно на изток.

Да не бързаме да изпращаме по-хладното време, тъй като пролетта ще се разгори, идва лятото и в един миг ще търсим хладното време, само че то ще е надалеч напред във времето, в идващата есен и зима.

Макара предходната година да нямахме изразени високи летни температури - в София температурата за цялото лято се увеличи най-вече до36 градуса, не е ясно това лято какво ще ни сервира, тъй че постоянно би трябвало да имаме едно на разум.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР