Средата на седмицата е, а за съжаление (или не) не

...
Средата на седмицата е, а за съжаление (или не) не
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 10 октомври

Средата на седмицата е, а за жалост (или не) не ми идват никакви остроумия. Затова – от вратата напряко за краката. Ето каква е картината на българския щемпел за 10 октомври.
Вестник " Сега "
Основен акцент е предложение на ръководещите арестите да се държат в загадка до 48 часа, като даже задържането на дете може да не се оповестява в период до 24 часа. Това е прикрито под благовиден претекст – вместо да остане настоящето състояние, при което има обвързване да бъдат известени фамилията и работодателят на арестувания, се предлага задържаният да уточни кой да бъде известен. Това предпочитание обаче може да бъде пренебрегнато, в случай че има заплаха от за " тежки неподходящи последствия за живота, свободата или физическата цялост на разположение " или в случай че би трябвало " да се предотврати обстановка, при която наказателното произвеждане може да бъде съществено възпрепятствано ".
Промяната се готви в Наказателно-процесуалния кодекс, и още веднъж по " тайния " метод – през преходните и заключителни разпореждания. А тя е не оригиналност – през 2016 година ГЕРБ опитва да я прокара, само че тогава даже прокуратурата възрази.
Вестник " 24 часа "
Централната тематика за медията продължава да е убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. Вестникът твърди, че Министерство на вътрешните работи разполага със очевидец, като в публикацията се споделя и, че закононарушението е било извънредно грубо, а килърът се гаврил с жертвата два пъти. Всичко това станало сред 12:30 и 13:30 часа на 6 октомври. Няма обаче конкретизиране дали очевидецът е съизвършител и в случай че не е – по какъв начин по този начин за 1 час не е намерил метод да помогне.
Вестник " Труд "
Извън нормалните перманентни нападки против Иво Прокопиев, медията обръща внимание на енергийната тематика. Според материала, " Булгаргаз " ще може да пресмята цената на газа по два метода, като те ще може да бъдат комбинирани. Новият способ е пресмятане според цената на интернационалните тържища. А изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов предизвести, че поради отговорности в размер на 15 млн. лв. компанията може да спре газа на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца.
Вестник " Монитор "
Основен акцент е сделката, реализирана за хората с увреждания. Подписи сложиха общественият министър Бисер Петков, финансовият Владислав Горанов, омбудсманът Мая Манолова, майките с увреждания и националнопредставителните организации. От 1 септември следващата година 86 000 души ще имат право на имат персонален помощник. От опцията ще могат да се възползват децата с 50 на 100 трайни увреждания, както и възрастните с 90% неработоспособност и потребност от непозната помощ. Според проектозакона месечно те ще имат право на помощник по 168 часа или това са по 8 часа дневно. Този, който поставя грижи за тях пък ще бъде здравно и обществено обезпечаван за сметка на страната. Добавката от 90 лв. за непозната помощ се резервира, като тези, които са избрали да се възползват от асистента няма да я получават. Вместо това тя ще се приспада от ресурса, които би трябвало да отдели страната за часовете на домашния асистент.
В проектозакона за хората с увреждания се планува да бъде заложена и сложна самостоятелна оценка, която ще дефинира потребностите и часовете за прилагане на персоналната помощ. Методиката за самостоятелната оценка би трябвало да е подготвена до 1 април, от когато ще могат да се подават и заявки за помощи по новия ред. До основаването на профилирания орган за хората с увреждания оценката ще се прави от профилирани отдели към дирекциите на Социално подкрепяне.
От началото на идната година пък ще влезе в действие месечната финансова поддръжка, която би трябвало да размени интеграционните добавки. Тя ще се дефинира като % от линията на беднотия, която за 2019 година е избрана да бъде 348 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР