Сред възможните кандидати да заменят представителя на Люксембург през есента

...
Сред възможните кандидати да заменят представителя на Люксембург през есента
Коментари Харесай

Надпреварата е в ход: Кой ще наследи Юнкер в ЕК?

Сред вероятните претенденти да заменят представителя на Люксембург през есента на 2019 година най-настойчиво се загатва името на настоящия основен договарящ на Европейски Съюз за Брекзит, французина Мишел Барние.

Кандидатурата му към този момент беше обсъждана през 2014 година, само че политическото семейство на Европейската национална партия (ЕНП, дясна групировка с болшинство в Европейския парламент), тогава избра настоящия ръководител на Еврокомисията.

Мишел Барние
, някогашен еврокомисар и няколко пъти министър във Франция, в никакъв случай не е казвал, че ще се бори още веднъж за поста, само че сегашните му отговорности го сложиха още веднъж под светлината на прожекторите.

"Той свърши доста добра работа ", сподели върховен европейски представител и означи, че "начина му на деяние във връзка с Брекзита е засилил доверието в Комисията ", която съставлява. " Той е напълно наясно какъв политически капитал е натрупал ", споделя различен европейски източник.

Името на еврокомисаря за конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер , също постоянно бива споменавано измежду евентуалните претенденти, откакто подвигна звук към американските интернет колоси за корист с господстващо състояние на пазара.

"Кандидатурата за председателството на Комисията може да ме заинтригува ", сподели френският социалист Пиер Московиси , в този момент еврокомисар по икономическите въпроси.

Все още обаче няма публично оповестени претенденти, тъй като формулата за избор още не е ясна.

Жан-Клод Юнкер беше определян като "шпиценкандидат " (водещ кандидат) на ЕНП, съгласно наложилото се наименование на немски език за тази процедура, която изисква европейските партии да издигат "водещия претендент в листата " за европейските избори.

Идеята на този метод, общопризнат през 2014 година, е че ръководител на Еврокомисията би трябвало да стане претендентът на партията, излязла отпред на изборите.
Европейският парламент, който дефинира ръководителя на Комисията посредством гласоподаване, държи непременно да се употребява още веднъж този способ.

Само че доста европейски държавни водачи, отпред с французина Еманюел Макрон, са срещу метода "шпиценкандидат " - нещо, което се чака те да припомнят и на срещата на върха в Брюксел на 23 февруари, предава Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Европейският парламент ще отхвърли всеки претендент за ръководител на Комисията, който не е препоръчан като "шпиценкандидат " на изборите за Европейски парламент ", предизвести германецът Манфред Вебер, ръководител групата на ЕНП в Европарламента.

Влиятелният шеф на канцеларията на Жан-Клод Юнкер, германецът Мартин Зелмайр, също прикани за обновяване на процедурата от 2014 и през 2019 година "Един "шпиценкандидат " победител, водил акция в цяла Европа за болшинство кресла, ще има по-голяма легитимност като ръководител на Европейската комисия, в сравнение с човек, определен при закрити порти ", посочи наскоро Зелмайр в обществената мрежа Туитър.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР