Сред следователите аз съм само пръв сред равни. Успехите и

...
Сред следователите аз съм само пръв сред равни. Успехите и
Коментари Харесай

Сарафов: Създаване на ново антикорупционно звено е неумел опит да се заобиколи прокуратурата

Сред следователите аз съм единствено пръв измежду равни. Успехите и достиженията не са дребни на следователите, имаме доста достижения, за тези 5 година службата израсна доста и кадрово, и организационно. Това съобщи зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов пред Българска национална телевизия.

Службата е най-добре квалифицираната и елитна конструкция в страната. В момента публичният и професионалният имидж на службата са доста високи, добави Сарафов.

В България работят към 430 следователи, те проверяват към 9000 каузи годишно, това не е дребна натовареност. Финансови следствия, тежки злоупотреби, проведена незаконна активност се проверяват от следователите.

Трябва да се намерения дали дадена категория закононарушения да се проверяват по закон от следовател, това е рационално и би трябвало да има законодателно закрепване. Колкото повече органи се основават толкоз по-лоши ще са ни резултатите. Още нови и нови органи за следствие няма да даде добър резултат. В последна сметка решение на законодателя е основаването на антикорупционно звено, само че това няма да докара до положителни резултати, това са неумели опити да се заобиколи прокуратурата, а прокуратурата е незаобиколим фактор, тъй като прокуратурата в единственият фактор, който повдига обвинявания в страната, акцентира Сарафов.

Сякаш в последните месеци години правосъдната и правосъдната промяна излязоха пред скоби в дневния ред на обществото. Ние практикуващите магистрати най-ясно осъзнаваме, че има потребност от промяна и смяна и надграждане на остарели правила, разяснява Сарафов.

Ние сме тези, които в действителност работим, ние сме хирурзите, които оперираме и законите би трябвало да се изработят извънредно и да чуят нашия глас, и мнение, добави той.

Попитан кой би трябвало да може да управлява обвинител номер 1, Сарафов отговори, че надзор може да търси и Висш съдебен съвет, ръководителят на Върховен административен съд, надзор има. Главният прокурор не е безотговорен, това са политически тези, несправедливо е демонизиран Иван Гешев персонално. Главният прокурор е пръв измежду равни, не е безотговорен основният прокурор, повтори Сарафов.

Попитан за разпита на Росен Христов, Сарафов съобщи, че Христов е бил извикан на разпит по отношение на въпроса има ли нарушавания при газовите доставки, установяване на цените и така нататък Той сподели, че има данни и документи и по тази причина ние го призовахме незабавно. Не мога да споделя какво е споделил, обаче. Колегите работят и се надявам истината, каквато и да е тя, да бъде нескрито напълно скоро.

Надявам се, че може би до Нова година бихме могли да имаме изясняване на картината дали има закононарушение, сподели още Сарафов. А дали ще има наказателна отговорност може само да реши единствено наблюдаващият прокурор.

За присъдата на някогашната кметица на Младост Десислава Иванчева, Сарафов сподели, че тя може да е жертва само на личната си лакомия. Една от най-дразнещите форми на корупция най- ежедневната е точно в локалната администрация.

Ако един локален админ се вземе за човек, от който зависят орисите на хората в района, това не е добре, и ние би трябвало да вземем ограничения. 6-годишната присъда е образец са обективна присъда, по отношение на закона доказателствата по делото. Остава да излежи малко повече от половината от таз 6-годишна присъда, защото има приспадане, добави Сарафов.

Ще съберем нужните доказателства, с цел да получат най-строгото наказване арестуваните за стрелбата по граничния ни служител на реда. Те са влезели през дупката и са се опитвали на българска територия да доубият нашия боен, и единствено дейностите от негова страна са ги предиздвикали да минат през дупката назад на турска територия. Това е извънредно надменно закононарушение, сподели Сарафов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР