Сред поставените цели на практическото занятие, проведено днес, бяха възможностите

...
Сред поставените цели на практическото занятие, проведено днес, бяха възможностите
Коментари Харесай

Съвместно учение на съставните части на Единната спасителна система се проведе край Пловдив

Сред поставените цели на практическото занимание, извършено през днешния ден, бяха опциите за повишение успеваемостта на ЕСС посредством възстановяване на взаимоотношенията, координацията и общото ръководство на звената и екипите в тях; инспекция на степента на подготовка на ръководителите и състава за продан на информация, оценка на ситуацията и взимане на решения; разбор на готовността за справяне с рецесия.

Участие в учението взеха съставните елементи на  Единната избавителна система /ЕСС/ за дейности при избавяне на хора, ограничение и очистване на последствията при пораждане на тежки пътнотранспортни произшествия. Тренировъчният сюжет се разигра на кариерата край пловдивското село Белащица с присъединяване на сили на Министерство на вътрешните работи от службите на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и на полицията, екипи от Центровете за незабавна здравна помощ към Министерството на здравеопазването и от Агенция „ Пътна инфраструктура ” на Министерството на превоза.

Действията се организираха под наблюдението на шефа на дирекция „ Оперативни действия ” към ГДПБЗН ст. комисар Красимир Шотаров и чиновници от районните дирекции на пожарната от цялата страна. Събитието бе почетено от заместник-областният шеф на област Пловдив Николай Василев, а измежду феновете бяха и студенти от катедра „ Политически науки и национална сигурност ” в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ”.

Екипите действаха по прелиминарен сюжет: Вследствие на дъжд, провокирал щедро снеготопене и навлизане на вода в почвата, сред Кричим и Девин се свлича огромно количество скална маса и блокира напълно пътното платно. Участъкът се намира край язовир „ Кричим ”, в планинска околност с пресечени скални скатове с надолнище над 100 % и дълбоки пропасти, които приключват с пълноводна река. За случая към 20 ч. очевидци подават голям брой сигнали на Единния европейски номер за незабавни повиквания 112, като оповестяват за затрупани коли с хора. Постъпилата информация се удостоверява и от пътуващи от другата страна на срутището, само че заради тъмнината, непроходимостта на региона и продължаващото рухване на камъни не може да се дефинира мащаба на бедствието.

Веднага след приемане на сигналите на тел. 112, към мястото на случая бяха ориентирани екипи на районните дирекции „ ПБЗН ” и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Пловдив и Смолян, коли за спешна помощ от центровете за „ Спешна здравна помощ ” в двата града и профилирана техника от Областно пътно ръководство. Пристигналите първи на местопроизшествието сили откриха, че падналата скална маса е предизвикала ПТП сред два автомобила, в които има потърпевши. Същевременно бе изяснено, че обстановката в допълнение е усложнена, защото на пътното платно е разпръснато незнайно вещество, транспортирано в едната от колите. Последваха дейности, ръководени и координирани от действен щаб, позициониран в мобилен информационен център наоколо. Обменът на информация сред всички звена и институции протече в действително време и сигналите се подаваха незабавно, според от развиването на обстановката. В рамките на интервенцията бяха взети съответните решения за разединение и обезопасяване на региона и основаване на краткотрайна организация на движение; за условие на спомагателни сили и средства от съставните елементи на ЕСС; за избавяне на потърпевшите от колите и преместване на единия от тях с носилка; за идентифициране и обезопасяване на разпиляното вещество; за разузнаване и обезопасяване на свлачището; за обрушване на ската и почистване на пътното платно от падналата скална маса, както и за подаване на нужната информация до медиите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР