Сред музикалните звезди в трагичния Клуб 27“, загинали твърде млади,

...
Сред музикалните звезди в трагичния Клуб 27“, загинали твърде млади,
Коментари Харесай

Музикални хроники: Кралицата на хипи музиката, чийто кратък живот беше белязан от тормоз, предателство и наркотици

Сред музикалните звезди в трагичния „ Клуб 27 “, починали прекомерно млади, попадат имена като Кърт Кобейн, Джими Хендрикс, Джим Морисън и Ейми Уайнхаус.

Половин век след гибелта си американката остава легенда на блуса и психеделичния рок, само че житейската ѝ история е трагична. Това е история за наркозависимост, за тежко детство и за изменничество, която приключва през 1970 година, когато Джанис умира от свръхдоза хероин.

Бъдещата звезда е родена в Тексас и от доста дребна развива обич към блуса, която обаче я отчуждава от нейната южняшка общественост – там не са привикнали да се асоциират с музиката, свързвана обичайно с афроамериканците. По-късно Джоплин ще си завоюва известност със своята искреност и харизма, само че в ранните си години е подложена на чести насмешки от близките.

Тя е с наднормено тегло като дребна и връстниците ѝ не ѝ икономисват обидите. „ С насмешки ме изгониха от учебно заведение, от града и от целия щат “, изяснява Джанис, която не икономисва отрицателното си отношение към своя роден град Порт Артър. При първа опция тя напуща Тексас, мести се в Сан Франциско и в едно от гнездата на хипи културата стартира своята музикална кариера. Там обаче Джоплин се отдава и на опиатите и уискито, а тежестта ѝ спада до рисковите 40 кг. Разтревожени нейни другари я прибират вкъщи и през 1965 година Джанис се завръща в Порт Артър.

Не зарязва и блуса, въпреки че към момента не се радва на музикални триумфи.

Когато се сблъсква с тормоз в университета и дори я назовават „ най-грозния мъж в близост “, певицата още веднъж намира избавление в музиката и се посвещава на писане на песни и рационализиране на гласа си. Още в Сан Франциско тя среща Питър де Бланк, богат и просветен предприемач, чиято взаимозависимост от опиатите е още по-тежка и от нейната. Връзката им е бурна. Де Бланк живее надалеч в Ню Йорк, само че при едно от визитите си в Тексас двамата се сгодяват и стартира обмисляне на женитба.

След няколко месеца мъжът анулира всички проекти, когато се оказва, че чака дете от друга и в действителност ще се дами за нея, вместо за Джанис. Предателството няма по какъв начин да не окаже въздействие в живота на изпълнителката, само че щастието ѝ се усмихва през 1966 година, когато неин остарял другар от Сан Франциско я кани да стане певица в група, на която той е управител.

Решението не е мъчно за нея и тя се връща в Калифорния, където хипи културата е в своя пик, психеделичният рок е на всички места и бохемският живот наподобява единственият, който си заслужава да се живее.

Групата Big Brother and the Holding Company не бележи триумф с първите си сингли, само че реализира огромния си пробив на именития фестивал в Монтерей, където осъществяването на Джанис на песента Ball and Chain се трансформира в именит миг от рок историята. Суровата пристрастеност в гласа на Джанис Джоплин е неустоима и певицата става един от най-разпознаваемите вокалисти на цялото десетилетие.

Скоро Джанис към този момент е прекомерно известна и значима, с цел да продължи с Big Brother и напуща групата единствено месеци след появяването на Cheap Thrills, с цел да преследва независима кариера. Първият ѝ албум с новата ѝ група Kozmic Blues Band е посрещнат добре от музикалната рецензия, само че не реализира триумфа на Cheap Thrills – а по-лошото е, че опиатите стартират изцяло да унищожават блестящата Джоплин.

През 1969 година към този момент се приказва, че тя харчи по 200 $ дневно за хероин, а непрекъснатото друсане и пиянство унищожават представянето ѝ на нейните концерти. Още до края на годината Kozmic Blues Band се разпада, само че тя образува нов състав Full Tilt Boogie Band и стартира да записва албум, излязъл по-късно под името Pearl.

Заедно с музикалния продуцент на Doors Пол Ротчайлд са записани дузина песни, в това число акапелна версия на авторската ария Mercedes Benz, която ще бъде запомнена като едно от най-великите творения на Джоплин.

Всъщност изпълнителката въобще не доживява излизането на албума. На 4 октомври 1970 година тя е предстояща в студиото, с цел да продължи записите, само че по този начин и не се появява. Открита е мъртва в хотела си след съдбовна доза хероин. Така единствено на 27 години си отива огромната звезда, която и до през днешния ден си остава измежду най-продаваните реализатори в Щатите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР