Сред многото изключителни изобретения, които сме наследили от древните механици

...
Сред многото изключителни изобретения, които сме наследили от древните механици
Коментари Харесай

Загадката на римските додекаедри

Сред многото изключителни изобретения, които сме наследили от античните механици и инженери, има и тайнствени предмети, чиято цел към момента провокира несъгласия и подозрения. Сред тях са и римските додекаедри.

Додекаедърът съставлява фигура с 12 петоъгълни стени. Най-ранните открити римски додекаедри са основани към V век прочие Хр., а най-късните – към ІV век сл. Хр.  Интересното е, че множеството от тях се срещат в северните провинции на империята – на територията на днешните Германия и Франция, само че също и във Англия, Холандия, Швейцария, Австрия, Унгария.

Римските додекаедри са направени от бронз или камък, имат кръговиден отвор във всяка страна, а на всеки връх – топче. Диаметърът на отворите може да бъде идентичен или друг. Вариантите за размерите на отворите в един додекаедър са до 4.

Размерите на самите додекаедри варират от 4 до 11 сантиметра. Те са направени по този начин, че във всяко състояние да стоят стабилно върху дадена повърхност с помощта на топчетата.

Съдейки по броя на находките (досега са открити към 100 римски додекаедъра), те били много публикувани. Един от тях е открит в женско заравяне, а 4 – в руините на римска вила. Фактът, че доста от тях се намират измежду съкровища, удостоверява техния висок статус: очевидно тези предмети се ценели наедно с бижутата.

Най-голямата мистерия на римските додекаедри е тяхното предопределение. Никой до момента не е открил с каква цел са ги правили. По въпроса има няколко хипотези: свещници, игрални зарове, принадлежности за калиброване на водопроводни тръби (затова и отворите в тях са с друг диаметър), детайли от военни щандарти, далекомери, уреди за плетене на ръкавици за пръсти с разнообразни размери, играчки за подмятане и улавяне с кол. По въпроса има общо 27 догатки, само че нито едно от тях не е потвърдено.

Днес в историческата литература римските додекаедри биват обозначавани със съкращението UGRO (от англ. Unidentified Gallo-Roman Object – „ неидентифициран гало-римски предмет “).

Според една от най-разпространените хипотези, римските додекаедри били употребявани като далекомери на бойното поле. Чрез тях се изчислявали траекториите на метателните снаряди на катапултите – това изяснява съществуването на дупки с друг диаметър в петоъгълните повърхности.

Друга догадка твърди, че тези обекти се съотнасят не толкоз с римските завоеватели, колкото с културата на локалните племена и нации, населявали териториите на Северна Европа и Англия от антични времена. Така е допустимо да има някаква директна връзка сред додекаедрите от римския интервал и античните каменни кълба с издълбани по повърхността им верни многоъгълници. Такива кълба, датирани в интервала сред 2500 и 1500 година прочие Хр., се откриват в Шотландия, Ирландия и Северна Англия.

Древните гърци също познавали додекаедъра. Така, да вземем за пример, в разговора „ Тимей “ на Платон четирите съществени детайла на материята – огън, въздух, вода и земя, са показани под формата на купчини от дребни частици под формата на верни многоъгълници: тетраедър, октаедър, икосаедър и куб. Що се отнася до петия верен многоъгълник, додекаедъра, Платон го загатва пътем и отбелязва единствено, че тази форма била употребена „ като пример “ при основаването на Вселената, която пък има съвършената форма на сфера.

Също по този начин, в един от ранните си разговори – „ Федон “, Платон посредством устата на Сократ дава изложение на една небесна, по-съвършена Земя: „ Казват, че онази Земя наподобява на топка, ушита от 12 части кожа “. Но 12 страни – това е додекаедър!

Според Питагор, додекаедрите образуват „ греди “, върху които лежи небесният свод. Античният мъдрец Ямвлих в книгата си „ За питагорейския живот “ твърди, че Хипас от Метапонт (574-522), който разкрил пред елементарните хора тайната на додекаедъра, за наказване освен бил единствено изхвърлен от питагорейската общественост, само че му била издигната приживе гробница – т.е., разгласен за мъртъв. Когато Хипас умрял в морето при корабокрушение, всички решили, че това е резултат от проклинание: „ Казват, че самото провидение се е разгневило на оня, който разгласил тайните на Питагор ”.

Освен това, додекаедърът бил и знак на зодиака с 12-те му знака. На територията на Женева бил открит оловен додекаедър с ръбове по 1.5 см, затрупан със сребърни пластинки с имена на зодиакални знаци („ Дева ”, „ Близнаци ” и т. н.) на латински език.

Но към този момент към момента никой не е разгадал същинското предопределение на римския додекаедър.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР