Сред домашните птици. Където въздухът е наситен от пърхане, пропляскване

...
Сред домашните птици. Където въздухът е наситен от пърхане, пропляскване
Коментари Харесай

Зелена светлина: Малко птиче царство в Средногорието

Сред домашните птици. Където въздухът е кондензиран от пърпорене, пропляскване на крила и тихи звуци, които с течение на годините са почнали да приказват доста на Павел Лазаров. Самият той се дефинира като птицевъд - фен. Отдавна е съчетал заниманието с работа и фамилен занаят. Преди четири десетилетия поискал да сътвори нещо, което през днешния ден би паснало на определението " бутиково ". Павел го назовава красиво. Неговото малко птиче царство, в двора на къщата му в село Мирково, в Средногорието. Тук Павел самичък дефинира законите, които почиват на опита.

ПАВЕЛ ЛАЗАРОВ, птицевъд: Да бъде чисто, да няма течение и най-много да няма влага.
Да няма и изкуствени препарати, да бъде топло при пиленцата, изключително в първите дни, да се употребяват единствено смески от царевица, хлебна пшеница и маслодаен слънчоглед. Плюс умерено количество марули, цвекло и млада люцерна през топлите месеци. Пилетата, носачките и пуйките в двора на Павел несъмнено са случили на собственик.
ПАВЕЛ ЛАЗАРОВ, птицевъд: Хранят се изцяло естествено - леко, умерено. Нито се имунизират, нито се химизират.
Резултатът е отличим даже и с аматьорско око: в кошницата за събиране от полога има всевъзможни яйца - огромни, дребни, светли, тъмни... Това, че са разнообразни, е добър знак, изяснява търпеливо Павел Лазаров. Означава, че са същински.

ПАВЕЛ ЛАЗАРОВ, птицевъд: Яйцата се пипат единствено два пъти. Първият път, когато се вадят от гнездата с безусловно измити ръце и идващия път, когато се редят в картоните.
Носачките са порода ломан. Те пронасят на 120-тия ден от развъждането. Трябва да се внимава с порциона - носачките не трябва да затлъстяват. Пилетата би трябвало да са витални. Пуйките обичат разходките и сами да си намират зелена храна. Всичко това научаваме от сладкодумния собственик, който постоянно си приказва и с птиците.

ПАВЕЛ ЛАЗАРОВ, птицевъд: Всичко би трябвало да се гледа с обич, както споделят хората.

Да не прекаляваме с идилията. Хранене, грижи за пиленцата, разчистване и поддържане на хигиена по този начин, че яйцата да не се зацапват - работата в едно такова фамилно стопанство продължава непрекъснато. Работният ден на Павел стартира в пет сутринта и продължава до към 10 часа вечерта.

Семейство, близки, другари, познати - това е кръгът на хората, които могат да опитат продукцията на Павел. Тя несъмнено е друга от всеобщите артикули. Както и от паниките за инфектирани яйца или внезапното им повишаване. Производството за издръжка носи същинско наслаждение на Павел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР