Сравнително меките зими напоследък задържат прелетните птици на север и

...
Сравнително меките зими напоследък задържат прелетните птици на север и
Коментари Харесай

Колонии от розово фламинго край Бургас и Поморие

Сравнително меките зими в последно време задържат прелетните птици на север и те все по-малко идват да зимуват у нас. Това демонстрират наблюдения на учени от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Езерата край Бургас са тяхно обичано място. Водоемите притеглят и нов за страната ни тип птица странник.

Топлото време скри дългокракото фламинго във вътрешността в езерата. Колония от изящните птици избира за собствен дом лагуните край Бургас и Поморие преди към десетина години.

„ Отначало бяха десетки птици, по-късно стотици, последното броене сподели, че максимумът към този момент е към 1700 фламинги. Интересното е, че намерихме птици с пръстени, които демонстрират, че те са излюпени в най-малко четири страни до момента - Испания, Франция, Италия и Турция. Те не са едни и същи птици, а тук има непрекъснато някаква компания, която непрестанно някой я напуща, други се причисляват “, споделя доктор Петър Янков от Българско дружество за защита на птиците.

Черноморската дестинация печели фламингото с две преимущества – обилие от обичаната му храна – солничното раче, на което дължи розовия се цвят, както и спокойствието.

„ Откритата част на езерото им разрешава те да виждат далеко и да се усещат сигурни. Най-често стоят в местата, където хората мъчно могат да ги приближат, където се усещат най-спокойни “, разяснява доктор Янков.

В началото на зимата обаче птиците се приближиха толкоз, че можеха да бъдат следени даже от пътя.

Кои птици са се задържали в региона и с какъв брой са намалели зимуващите ще стане ясно от среднозимното броене, което стартира идната седмица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР