„Срамувам се, че не сме свършили по-добра работа в Судан“, казва главният прокурор на ICC

...
Карим Хан, главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС), говори с
Коментари Харесай

Карим Хан, главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС), говори с Марк Перелман от FRANCE 24 в кулоарите на 78-ата Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк. Той обсъди разследването на МНС на предполагаеми престъпления от руските сили в Украйна, но също така и ситуацията в Судан, където преди два месеца беше започнато ново разследване на МНС за предполагаеми военни престъпления в района на Дарфур.

На въпрос относно заповедта на МНС срещу руския президент Владимир Путин за незаконни депортации и трансфери на деца от Украйна в Русия, Хан увери, че „продължават разследвания“ на „широк спектър от престъпления, които изглежда са извършени и изглежда, че се ангажираме всеки ден".

"Нашето задължение е да стигнем до истината", каза Хан.

Обръщайки се към кризата в Судан и ситуацията в Дарфур, Хан обясни, че МНС носи "отговорност не само да разгледаме събитията от 2005 г. насам, но този нов скок на насилие, който се случи от април и историите за мизерия, които слушаме".

„Нито едно парче хартия", получено от воюващите страни в Судан

< p>Хан добави, че наскоро се е срещнал с генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, началник на суданските въоръжени сили, и че въпреки че са дадени много обещания за справедливост, не е имало "нито едно парче хартия", нито " свидетел на истината", даден на МНС от двете страни в конфликта.

"Ние сме решени да сме сигурни, че ще стигнем до истината", каза той, добавяйки, че "хората в Судан, хората в Дарфур, бежанците в Чад трябва да осъзнаят, че решенията и обещанията, които даваме тук, в Ню Йорк, или обещанията, дадени от Римския статут, водят до въздействие“, така че „те да не са невидими за международната общност“.< p>Хан обяви, че ще пътува до съседен Чад и че се надява да успее да отиде в Судан.

„Думите, които са направени в Съвета за сигурност, обещанията, които са били дадени на народа на Судан от 2005 г. звучи празно и се чувствам засрамен, че не сме свършили по-добра работа колективно като международна общност през последните 20 години“, каза Хан. „Това, което виждаме сега, е резултат от това – този климат на безнаказаност. Така че трябва да намерим начини най-накрая да се засилим и да дадем резултат“, добави той.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР