Срам ме е, че бях частица от тази мръсна, гадна

...
Срам ме е, че бях частица от тази мръсна, гадна
Коментари Харесай

Руска журналистка: Бях общински трол, убивахме Москва, гадехме и триехме думите на читави хора

”Срам ме е, че бях парченце от тази мръсна, гадна машинария, наричана власт “, написа на страницата си в Инстаграм журналистката Милена Мьобиус, работила в общинския уред на Москва.
„ Първата ми служба беше в градския вестник. Страшно се зарадвах, когато ме назначиха. „ Аз съм публицист! На пъпа на Москва! “. Дръжки. В слугинските медии никой не се занимава с публицистика. Пишеш единствено „ Сергей Семьонович посети/откри/кихна... “

Втората ми работа беше в обществените мрежи. Пълен неуспех. Нима жителите на регион Капотня ги интересува, че през днешния ден Собянин е разкрил нейде си в „ Разказовка “ нова спирка на метрото? Не, несъмнено, само че трябваше да „ отработим “ тематиката. И да изтрием мненията на всички недоволни, които не одобряваха лакърдиите, че през последните години Москва се била „ разхубавила “. Срещу жълти копейки убивахме Москва, а в почивката къркахме на работните си места. Срамувах се от себе си. Доволна съм, че най-малко открих храброст да кажа няколко думи за общинската кочина... “

Радио „ Свобода “. Защо и по какъв начин решихте да споделите историята си с нас?

– Подейства ми реакцията на хората от медиите към правосъдния развой против Павел Устинов. Когато видиш, че в близост се изправят смели персони, подготвени да отстояват мнението си, и ти придобиваш кураж.

– Какви други с изключение на журналистическите отговорности имахте? Как работят троловета на Собянин в обществените мрежи?

– Пишех подправени постове на тематики от живота на московчани. Натисках хората, споделили противоречие. Участвах в измислени „ мероприятия “ като празник на града, фестивали и срещи с преоблечени като „ жители “ общински чиновници. Троловете на Собянин се отличават от кремълските. Целта на кремълските прислужници е да пуснат оптимален брой нападателни мнения и да им провеждат утвърждение и словесна поддръжка. Собянинските тролове се пробват да убедят събеседника в положителните планове на кмета, да го залъжат с благи приказки и да му внушат, че това, което вижда, е нещо друго. Да му пробутат подправеното утвърждение на „ елементарни “ жители като него.

– Пишете, че „ против жълти копейки убивахме Москва “. Колко изкарват троловете на Собянин и елементарно ли се намират доброволци за сходна активност?

– Когато ме назначиха през 2017 година, заплатата беше 40 000 рубли (около 615 долара). Когато напуснах, беше 50 000 рубли (768 дол.). Сега не знам какъв брой взимат. Тогава с колежките се наричахме между тях „ собянински курвички “. Повечето наемници са пришълци от други градове. Безработни, притиснати от потребност младежи. Ежедневно споделяхме болките и страховете си: „ Писна ми! Пак не ни заплатиха! Не ми се пишат тези дивотии! “ Но малко на брой се осмеляват да изоставен. С какво ще си платят леглото, сметките, храната? Могат да си намерят друга работа, нали? Но в случай че си пристигнал единствено преди година-две, по никакъв начин не е елементарно да се оправиш в столичното гъмжило.

– Нима и на троловете не заплащат постоянно?

– И още по какъв начин! Бавеха парите от една до две седмици. Не постоянно, несъмнено. В множеството случаи взимахме заплати в точния момент. Разбира се, без налози, огигуровки и писмен контракт.

– Сред идеологическия слугинаж имаше ли хора, които работеха “за концепцията ", а освен за пари?

– Смятам, че общинските тролове се разделят на три категории: работещи единствено за пари, лоялни към властта и такива, на които за нищо не им пука.

Дмитрий Волчек

Радио „ Свобода “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР