Сраженията в разкъсваната от война ивица Газа продължават вече 20-и

...
Сраженията в разкъсваната от война ивица Газа продължават вече 20-и
Коментари Харесай

20 дни война между Израел и Хамас

Сраженията в разкъсваната от война линия Газа не престават към този момент 20-и ден, откакто бойци на Хамас направиха изненадваща офанзива против Израел, при която съгласно израелски публични лица са починали минимум 1400 души, най-вече цивилни.


От нападението на 7 октомври до момента ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето на Газа твърди, че повече от 7000 палестинци са били убити от безмилостните ответни бомбардировки на Израел, най-вече цивилни и доста от тях деца.


Ето пет основни събития от последните 24 часа:

- Европейски Съюз приканва за " пауза " -

Лидерите на Европейски Съюз приканиха за " филантропични коридори и паузи ", с цел да се обезпечи достъп на помощи до Газа, само че блокът не се съобрази с настояванията на Организация на обединените нации за " преустановяване на огъня ".

Блокът на 27-те страни от дълго време е разграничен сред по-пропалестински настроените членове като Ирландия и Испания и твърдите поддръжници на Израел, в това число Германия и Австрия.

Налице е мощно наказание на нападението на Хамас, само че след пет часа диалози нямаше толкоз огромен консенсус във връзка с настояването за прекъсване на ответните бомбардировки на Израел.


Блокът въпреки всичко прикани за " скорошно осъществяване на интернационална мирна конференция ", на която да се обсъдят опитите за намиране на трайно решение с две страни.

- Нападение в Газа, удари в Ливан -


Израелските военни оповестиха, че през нощта войски са навлезли в Газа с танкове и пехота в " целеустремен рейд ", като са поразили " голям брой терористични кафези, инфраструктура и пускови пунктове за противотанкови ракети ", преди да се отдръпват на родна земя.Късно в сряда нейни самолети нанесоха удари и по Ливан в отговор на изстрелването на ракета земя-въздух, оповестиха военните. Израелските въздушни удари не престават в линията Газа, а палестинците също обстрелват територията на Израел.

Международни реакции

Организация на обединените нации предизвести, че " на никое място не е безвредно " в Газа, защото Израел ускори бомбардировките си в подготовка за необятно предстоящата сухопътна атака.

В сряда френският президент Еманюел Макрон предизвести в Кайро, че " огромна " израелска интервенция в Газа, която заплашва живота на цивилни, " не способства за отбраната на Израел в дълготраен проект " и рискува да наруши интернационалното право.

Неговият египетски сътрудник Абдел Фатах ал-Сиси също прикани Израел " да заобикаля сухопътна инвазия ".

Външният министър на Палестинската автономност Рияд ал-Малики осъди израелската атака в Газа като " война на отмъщението " ден откакто се срещна с членове на Международния углавен съд в Хага.

- Недостиг на помощи за Газа -

Израел прекъсна естествените коридори за доставяне на Газа с вода, храна и други артикули от първа нужда, а от началото на войната в бедната територия са влезнали по-малко от 70 камиона с помощи.

Организация на обединените нации оповестява, че 12 от 35-те лечебни заведения на територията са затворени заради повреди или незадоволително гориво, а нейната организация за палестинските бежанци UNRWA съобщи, че " е почнала доста да лимитира активността си ".

Според Мохамед Абу Селмея, началник на болница " Шифа " в град Газа, повече от 90 % от запасите и доставките на медикаменти са изчерпани.

Това се случва в миг, когато броят на починалите се усилва, като в четвъртък здравното министерство на Газа заяви за още съвсем 500 смъртни случая за един ден.

Разделения в Съвета за сигурност -

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации още веднъж не съумя да предприеме дейности по отношение на войната сред Израел и Хамас, като Русия и Китай постановиха несъгласие на ръководената от Съединени американски щати проекторезолюция, а текстът, препоръчан от Москва, не получи задоволителна поддръжка.

Предложението на Съединени американски щати поддържаше " филантропичните паузи ", без да приканва за цялостно преустановяване на огъня, до момента в който това на Русия целеше " неотложно, трайно и изцяло спазвано филантропично преустановяване на огъня ".

Междувременно американските законодатели одобриха резолюция, изразяваща взаимност с Израел във войната му с Хамас, в първия си акт след избирането на нов ръководител на ръководената от републиканците Камара на представителите.

- Среща на водачите на Европейски Съюз -

В четвъртък водачите на Европейския съюз трябваше да обсъдят апели за филантропична " пауза " във войната, като 27-те страни от блока бяха разграничени сред по-пропалестински настроени членове като Ирландия и Испания и твърдо подкрепящи Израел като Германия и Австрия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР