Сраженията между двама съперничещи си генерали се разпространиха в два

...
Сраженията между двама съперничещи си генерали се разпространиха в два
Коментари Харесай

Сраженията в опустошения от войната Судан обхванаха още два града

Сраженията сред двама съперничещи си генерали се разпространиха в два града в разрушения от войната Судан, съобщи Франс прес, като се базира на очевидци.

Агенцията отбелязва, че това поражда безпокойствие за ориста на стотици хиляди хора, избягали от насилието в размирния район Дарфур в Западен Судан.

Обширният западен район, както и столицата Хартум, са очевидци на едни от най-тежките кръвопролития, откогато на 15 април в страната избухнаха боеве сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП).

Сраженията се възобновиха късно нощес и в столицата на щата Северен Дарфур -  Ал Фашир, като нарушиха близо двумесечното успокоение в града, който се трансформира в леговище от обстрелите, грабежите, изнасилванията и изтезанията без съд и присъда, за които се оповестява в други елементи на Дарфур. Свидетели оповестяват също за сражения и в град Ал Фулах, столицата на Западен Кордофан, който граничи със Северен Дарфур.

Много правозащитни групи и очевидци, избягали от Дарфур, оповестяват за всеобщи убийства на цивилни жители и набези и убийства на етническа основа, осъществявани най-вече от паравоенни сили и обвързваните с тях арабски милиции.

Мнозина са избягали през западната граница в прилежащ Чад, а други са потърсили леговище в други елементи на Дарфур, където Международният углавен съд преглежда обвинявания за военни закононарушения.

По данни на Организация на обединените нации спорът в Судан е довел до разселването на към четири милиона суданци и до гибелта на минимум 3900 души в цялата страна, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР