Сръбският президент Александър Вучич отхвърли след вчерашната среща с френския

...
Сръбският президент Александър Вучич отхвърли след вчерашната среща с френския
Коментари Харесай

Вучич-Макрон: Изключен е диалог за Съюза на общините, няма оптимизъм по въпроса с Прищина

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли след вчерашната среща с френския президент Еманюел Макрон концепцията за разискване на Съюза на сръбските общини в Косово като част от френско-германския проект. Той уточни, че по време на срещата с изключение на обстановката в Косово и Метохия са били разисквани и двустранните връзки сред Сърбия и Франция и европейската вероятност на Сърбия, съобщи РТС. Както показва изданието през вчерашния ден след срещата, Вучич чака Макрон да посети Сърбия при започване на идната година.

Сръбският президент сподели след срещата в Париж, че е имал доста добър и изчерпателен диалог по доста значими тематики с френския президент и че е удовлетворен, че е пристигнал в Париж и е имал опция да беседва с Макрон дълго време.

„ Има неща, за които не мога да приказвам. Говорихме за обстановката в Косово и Метохия, говорихме за нашите двустранни връзки. В началото на идната година се надявам и чакам посещаване на френския президент у нас “, сподели Вучич.

Той добави, че е донесъл всички документи, които споделят и удостоверяват позициите на Република Сърбия и ги е предал и е приказвал за сериозността на метода на Сърбия и за разочарованието на сръбския народ. Той сподели, че " една сръбска дума коства доста повече от нечии подписи ".

„ Говорихме и за европейската вероятност на Сърбия, само че също по този начин говорихме за всички въпроси и за нашето съдействие, нашите търговски камари, MEDEF, напредъка на нашето летище “, сподели Вучич.

Той съобщи, че счита Макрон за откровен другар на Сърбия и че му се коства, че почита това, че той приказва истината и че „ ние вършим това, което споделяме “.

" Ние се познаваме отдавна и имам вяра, че има още доста хубави неща пред нас. Вярвам, че можем да подпишем огромни, огромни неща в Белград, когато той пристигна и ще има доста неща, за които ще приказваме. Днес не е подобаващият миг за всичко “, сподели Вучич.

Президентът отхвърли концепцията за разискване на Съюза на сръбските общини в Косово и Метохия като част от френско-германския проект.

" Това трябваше да е в първото съглашение. Ние сме дребни и слаби, не съм изключително интелигентен, само че не съм и глупак. Няма нищо общо с това ", отговори Вучич на журналистически въпрос по отношение на спекулациите на медиите, че има проект от три точки за решение на актуалната обстановка в Косово, чиято същина е Сърбия да се съгласи да разиска настояването за Общините в границите на френско-германския проект.

Помолен да разяснява изказванията на американския дипломат в Прищина Джефри Ховениер, който сподели, че е угрижен за 21 ноември (когато Курти разгласи наказания за сърби, които не пререгистрират колите си) и че Общините би трябвало да се обсъдят допустимо най-скоро, Вучич сподели, че Ховениер е изплашен.

„ Както и мен ме е боязън “, добави той, „ тъй като след юлската рецесия, в края на август в Брюксел сподели, че имаме проблем с персоналните карти. Казах, че ще представим нещо, което не ни е елементарно, само че е в границите на нашата политика и „ Отворени Балкани “ и е нещо, което никой не може да откаже. За да се преодолее тази обстановка. Но във връзка с табелите това е невероятно ", сподели той.

„ Те споделиха: „ Нашата работа е да убедим Курти да го реши по друг метод “. И както виждате, нищо не беше решено “, сподели президентът на Сърбия.

Той добави, че се споделят неща, които не е нужно, единствено с цел да се покаже, че „ сме притиснати в ъгъла “, което сърбите от цялото Косово схванаха и в този момент, както уточни, е доста по-трудно.

" Сега по какъв начин ще им кажа да се върнат в институциите на следващия ден? За благополучие те сами слагат изискванията. Няма какво да създадем с това, до момента в който не бъдат изпълнени и двете условия и това е ", сподели Вучич.

На въпрос дали има опция за среща с Албин Курти, Вучич съобщи, че има и че постоянно е подготвен, само че че не има вяра, че ще има среща.

„ Сърбите ясно написаха в формалното си изказване какви са изискванията за връщане в институциите, а ние сме доста надалеч от това “, уточни Вучич и повтори, че е имал доста добра среща от позиция на двустранните връзки с Франция, и да, що се отнася до връзките с Прищина, няма причина за оптимизъм.

Той съобщи, че е донесъл документи за табелите в Париж.

„ Показах ги на Еманюел Макрон. Ето, президенте, ето. Пише ли: КС/РКС? Добре, написа. Само за това апелирам, само че те не позволяват, тъй като едностранно го анулираха през 2020 година, тъй като те са статусно неутрални номера. Търсим единствено това, търсим единствено написаното. Нищо повече от това ", съобщи Вучич.

Президентът сподели, че заключенията на Съвета за национална сигурност, направени при започването на спора в Украйна, са „ същността на нашата политика, всичко, за което се борим - самостоятелност и почитание към позицията на Сърбия “, и че „ можем да се откажем от това при положение, че ние безусловно имаме Дамоклев меч над главата “.

Вучич съобщи това в отговор на журналистически въпрос дали в този момент е моментът за налагане на наказания на Русия.

" Тези изводи са политиките, които водим, тези изводи са моят живот, животът на свободна Сърбия ", сподели Вучич.

Той добави, че тези изводи са издържали 270 дни на най-трудния напън в актуалната сръбска история и че те „ са нашата същина - да пазим интернационалното обществено право, да осъждаме тези, които нарушават интернационалното обществено право и влизат на територията на други страни, само че и да не да водим санкционна политика, изключително не към тези, които ни опазиха през 2015 година и които ни помогнаха да запазим териториалната целокупност на страната ни “.

„ Повярвайте ми, никой не знае това по-добре от мен. Никой няма толкоз директен контакт с всички в Европа и по света, какъвто имам аз “, сподели Вучич. „ Фактът, че слушам от милион страни " би трябвало, би трябвало, би трябвало ", виждате, че не ми пречи. Когато се наложи, не поради себе си, а в името на нацията, в случай че това се случи, тогава ще изляза пред хората и ще кажа това ", заключи Вучич. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР