Сръбският президент Александър Вучич не успя да стигне до населеното

...
Сръбският президент Александър Вучич не успя да стигне до населеното
Коментари Харесай

Блокираха пътя на Александър Вучич до косовското село Банье

Сръбският президент Александър Вучич не съумя да стигне до обитаемото със сърби косовско село Банье, пътят до което беше блокиран от към 200 ветерани от Косовската война през 1998-1999 година, оповестяват международните организации.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Visar Kryeziu
Протестиращите блокираха пътя към селото, издигнаха барикади и възпламениха автомобилни гуми, като издигнаха лозунги, с които желаеха Вучич да се извини за " осъществените закононарушения и за кланетата в Косово ". Според ТАСС албанците напълно са обкръжили обитаемото със сърби село.

Първоначално Вучич изрази желание въпреки всичко да стигне до Банье по обиколен маршрут, само че след това, както заяви Асошиейтед прес, министър председателят на Косово Рамуш Харадинай отдръпна разрешението на държавното управление за визитата на сръбския президент в селото и в региона на Дреница.

Според самия Вучич, представен от АП, на мястото на барикадите към Банье са били чути изстрели. Сръбският президент е декларирал: " Аз не обичам оръжията, само че ние няма да позволим на никого да тормози сърбите в Косово ". Той не е показал какъв тъкмо отговор има поради, само че е споделил, че не приканва за въоръжаване на косовските сърби.

Поради невъзможността да пристигна персонално, Вучич се обърна към жителите на сръбското село по телефона. " Много скърбя, че не можах да дойда, тъй като управляващите в Прищина не го желаеха ", е споделил Вучич, оповестява АП и добавя, че някои дами в Банье са плакали, до момента в който са слушали гласа на сръбския президент. Вучич е отправил рецензия към мироопазващата задача на НАТО КейФОР, че не предотвратила блокадата на пътя.

КейФОР съобщи в официално съобщение, че сигурността на Вучич по време на визитата му в Косово не е застрашена макар блокадата. В известието се споделя, че силите на НАТО в Косово работят с косовските управляващи за мирното повдигане на блокадата към село Банье.

В Белград сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович е декларирал, че обезпечаването на визитата на Вучич в Банье е било значимо за престижа на интернационалната общественост в Косово, осведоми АП.

Според сръбската национална телевизия, представена от ТАСС, уредник на блокадата е някогашният войник на Армията за избавление на Косово и сегашен ръководител на косовския парламент Кадри Весели.

Посещението на сръбския президент в Косово през вчерашния ден и през днешния ден беше позволено от косовските управляващи след напън от страна на Европейски Съюз и на Съединени американски щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР