Сръбският президент Александър Вучич е получил писмо от френския президент

...
Сръбският президент Александър Вучич е получил писмо от френския президент
Коментари Харесай

Макрон и Шолц призовават Вучич да ускори диалога между Сърбия и Косово

Сръбският президент Александър Вучич е получил писмо от френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц, в което двамата го приканват да форсира разговора сред Сърбия и Косово, заяви сръбската телевизия N1, като се базира на известие на офиса на Вучич, публикувано в неделя, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Изпращаме Ви това общо писмо в миг от решаващо значение за сигурността на европейския континент и за стабилността на района на Западните Балкани. Убедени сме, че в светлината на съветската експанзия против Украйна би трябвало да поставим още по-големи старания европейската вероятност на Западните Балкани да стане действителност и продължителните двустранни и районни разногласия да бъдат позволени. Пълната нормализация на връзките сред Косово и Сърбия е от значително значение за Западните Балкани “, се споделя в писмото на двамата европейски водачи.

Макрон и Шолц се обръщат към Вучич като водач на страната си и го приканват за „ покаже оптималната увереност и подготвеност да вземе сложни решения, които да доведат до прогрес в разговора сред Косово и Сърбия под егидата на Европейски Съюз “.

„ Скорошното напрежение сподели, че са незабавно нужни градивни стъпки, както на практическо, по този начин и на политическо ниво. Затова ние възложихме на съветниците си по външната политика и политиката на сигурност Йенс Плетнер и Еманюел Боно да окажат директна поддръжка на (специалния представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина) Мирослав Лайчак в неговите старания. Предлагаме нашите съветници дружно с Мирослав Лайчак да посетят Косово и Сърбия, с цел да проучат опциите процесът да бъде бързо задвижен “, пишат Макрон и Шолц.

В умозаключение те показват вяра, че самодейността им ще бъде посрещната с интерес и поддръжка от Александър Вучич.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР