Сръбският посланик избяга от въпросите на БГНЕС за агресивната дейност

...
Сръбският посланик избяга от въпросите на БГНЕС за агресивната дейност
Коментари Харесай

Сръбският посланик избяга от въпросите за антибългарската кампания в Сърбия

Сръбският дипломат избяга от въпросите на БГНЕС за нападателната активност на Белград против българското малцинство.


Посланик Желко Йович отхвърли коментар за обвиняванията към България в шпионаж, конфискуването на книги, недопускане на българи в Западните околности, в това число някогашни дипломати.

На 8 ноември сръбският режим още веднъж показва и приложи гнет над българите от Западните околности, като в " Деня на Западните околности " чиновници на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на " Културно-информационния център " Босилеград ”, а по-късно и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е някогашен консул в град Ниш. В същото време граничните служители на реда не позволиха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да участва довечера в показване на книгата си в клуба на КИЦ „ Босилеград ”. След подробен обиск на всички пространства на КИЦ-а бяха конфискувани 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското Външно министерство привика изключителният и пълномощен дипломат на Република Сърбия в София, Желко Йович от генералния шеф „ Европейски въпроси “ Йордан Първанов, като от българска страна бе изразен безапелационен митинг и мощно безпокойствие във връзка враждебните дейности на сръбските управляващи към българския интелектуалец, необятно прочут и в Република Сърбия като някогашен общоприет консул в Ниш, който не е бил позволен на сръбска територия.


По-късно офицерите на сръбската Държавна сигурност " повдигнаха обвиняване за етническа, расова и религиозна ненавист " на шефа на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Всичко това идва на фона на раздухван от сръбските проправителствени медии шпионски скандал. Те настояват, че в задържания за шпионаж българин в Босилеград, са открити подписани от него документи за приемане на български левове, с които се е разплащал на „ своята агентура “. В неотдавнашен отчет Европейската комисия прикани Сърбия да предприеме незабавни дейности за противопоставяне на антиевропейските разкази, популяризирани от многочислени медии, и за противопоставяне на задграничната осведомителна операция и интервенция, най-много в подтекста на нападателната война на Русия против Украйна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР