Сръбският актьор с руски паспорт няма да участва в американския

...
Сръбският актьор с руски паспорт няма да участва в американския
Коментари Харесай

Милош Бикович, който отказа да се движи по вятъра на пропагандата

Сръбският артист с съветски паспорт няма да взе участие в американския сериал „ Белият лотос “
Сръбската звезда в Русия Милош Бикович бе измежду актьорите, които трябваше да вземат участие в третия сезон на хитовия американски сериал на Майк Уайт " Белият лотос ", който се снима на разнообразни туристически курорти в света.

Първият сезон беше сниман в Хаваи, вторият в Таормина в Сицилия, а третият се чака да бъде сниман в Тайланд.

Новината за присъединяване на сръбската звезда Милош Бикович пристигна като приятна изненада измежду почитателите на сериала, оставяйки място за догадки каква ли ще бъде ролята на балканеца, живеещ в Русия като екскурзиант, озовал се в петзвезден курорт в Тайланд.

Още при оповестяването на новината, че влиза в сериала обаче, се появиха въпроси би трябвало ли Милош да играе в продукцията поради това, че е артист, работещ за съветската кино промишленост и човек, който с изключение на, че има съветски паспорт, живее в Русия и не се е оплаквал в никакъв случай от това.

Милош Бикович играе във филмите " Хотел Белград ", " Лед ", и в хитовите сериали " Хотел Елеон " и " Гранд " като Павел. Той е звезда и в балканския екшън блокбастър " Южен вятър ", в който взе участие и български екип от артисти.

Бикович се подреди до други международни кино звезди - Жерар Депардийо и Стивън Сегал, които получиха съветски паспорти персонално от президента Путин.
 Сръбският артист Милош Бикович отхвърли да се снима в сериала
Сръбският артист Милош Бикович отхвърли да се снима в сериала " Белият лотос " по политически аргументи
Снимка: Getty Images
Преди няколко дни стана ясно, че той няма да играе в третия сезон на сериала, а аргументите бяха пределно ясни - не е поискал да приказва за политика и да заема позиции, свързани с войната в Украйна, а в своя коментар в обществените мрежи от преди два дни, самият Бикович изясни, че за него това е рисков казус, който може да повлияе на артистичната независимост на създателите.

Милош Бикович разгласява много обстоен коментар за случката в Инстаграм и Facebook профилите си, където излиза наяве, че той самичък се отхвърля от присъединяване в сериала, тъй като (така изглежда), е бил заставен да разяснява политическите действителности сред Русия и Украйна.



 

Бикович изяснява, че съгласно него сходни политически акции могат да доведат на първо място до успех на глупостта.

Случаят на Бикович въобще не е казус, а това подсказва, че обществото ни толерира подобен вид цензура в артистичните и кино среди. В спорта също.

За актуалната демократична народна власт е значимо артистите и създателите да се опълчват не просто на войната, не на всички войни по света, не на някоя друга война, която е не по-малко злокобна и убийствена, те би трябвало да назоват една тъкмо избрана война, а тази позиция пък може да им посее триумфи и безоблачни възнаграждения в скъпи холивудски продукции.



Бикович е прав, че това няма нищо общо с изкуството и концепцията му. В случая не приказваме просто за независимост, а за обществено, наяве, надменно цензуриране, което не обслужва " вярната " страна на преобладаващата агитация.

Актьор бива принуждаван да приказва за нещо отвън съответната му задача, обвързвана с професионалните му пълномощия и то за нещо, в което той не взема директно практическо присъединяване, само че все пак - може да бъде обществено линчуван и " осъден ".

В случая Милош Бикович самичък се отхвърля да взе участие в влиятелния сериал на Майк Уайт, тъй като избира да резервира професионалното си достолепие и да остане точно експерт, а не политически правилен воин на замаскиралите се като либерали строги цензори.

Смятам, че точно тази позиция ще бъде още по-достойна, когато и в случай че линчуването на руснаци след няколко години намалее, тъй като такива като Бикович ще бъдат освен хората, които са се противопоставили напразно на пропагандата, само че и хората, които са оттатък тази игра и не биха заложили на моментния триумф и рейтинг (и хонорари), с цел да плюят на себе си като индивиди, а не пионки, движени от настоящата идеологическа динамичност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР