Сръбски граждани и служители на община Звечан се събраха тази

...
Сръбски граждани и служители на община Звечан се събраха тази
Коментари Харесай

Нова окупация на общини в Северно Косово, изгориха сръбското знаме

Сръбски жители и чиновници на община Звечан се събраха тази заран пред постройката на институцията, с цел да изискат връщане на работните си места, заяви „ Данас “.

Кметът на Звечани не пристигна на работа тази заран, а отиде на работа в локалната работа в село Липа, заяви „ Политика “. „ По време на полемиката с КФОР и полицията стигнахме до извода, че от съображения за сигурност би трябвало да работим отсам. Вярваме, че скоро ще се върнем в централата “, сподели Пеци.

Сръбското знаме край паметника на Милош Обилич на кръговото кръстовище в Грачаница е било подпалено тази нощ, заяви през днешния ден радио Ким. Полицейските чиновници отхвърлиха да дадат на репортерите на радио Ким каквато и да е информация за палежа, като се изключи че е станал " през нощта ".

Премиерът на Косово Албин Курти беседва нощес с министъра на външните работи на Италия, специфичния представител на Англия за Западните Балкани и посланиците на Квинтата за обстановката в Косово. Както написа в Туитър, той изрази угриженост от насилието пред представителите на Квинтата и осъди офанзивите против косовската полиция, членове на КФОР и публицисти.

„ Ултранационалистичните сръбски графити върху транспортните средства на НАТО са тъмен спомен за Косово. Ние сме за мир и сигурност “, написа Курти.

Днес сутринта сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланиците на страните от Квинтата (САЩ, Англия, Германия, Франция, Италия) и с ръководителя на непрекъснатата делегация на Европейски Съюз в Сърбия по отношение на ескалацията на обстановката в Косово, напомня БГНЕС.

Голям брой жители се събраха и пред постройката на община Лепосавич, където новоназначеният кмет Люлзим Хетеми прекара нощта. Войници на италианските КФОР са ситуирани в огромни количества в центъра на града, а зад тях са коли на специфичните елементи на косовската полиция. Тази заран представителите на сърбите разговаряха и с представителите на италианските КФОР и повториха настояванията си те да бъдат освободени от " нелегално узурпираните работни пространства на общините, с цел да могат гладко да си правят работата ". Исканията са Хетеми да напусне постройката на общината, само че и спецполицаите да се изтеглят.

„ Косово онлайн “ оповестява, че към стотина души са се събрали пред входа на постройката на община Звечан от ранни зори и че идват още.

Драган Неделкович, представител на краткотрайните управляващи на община Звечан, сподели, че сърбите, които бяха арестувани през вчерашния ден в Звечан, към момента не са освободени, като добави, че съгласно обещанията на КФОР всички членове на специфични косовски елементи би трябвало да се изтеглят през днешния ден до 15:00 часа.

Неделкович осведоми публицистите, че нощес към 21:30 ч. представителите на Сръбска листа са разговаряли още веднъж с командира на КФОР, който им е споделил, че чакат документи за освобождение на арестуваните сърби.

" Според информацията, която имам, те към момента не са освободени. Факт е, че КФОР незабавно ги предадоха на албанците ", сподели Неделкович.

Той добави, че командирът на КФОР е съобщил, че част от специфичните елементи ще се изтеглят от Звечан през нощта, а до 15:00 часа през днешния ден ще се изтеглят изцяло.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР