Сръбската полиция е задържала етнически сръбски лидер от Косово, който

...
Сръбската полиция е задържала етнически сръбски лидер от Косово, който
Коментари Харесай

Сръбските власти са задържали предполагаемия организатор зад скорошна престрелка с косовската полиция

Сръбската полиция е задържала етнически сръбски водач от Косово, който е хипотетичният уредник зад скорошна престрелка с Косовската полиция умъртви четирима души и набъбна напрежението в района

От Associated Press, 3 октомври 2023 година, 10:04 ч.

БЕЛГРАД, Сърбия – сръбската полиция във вторник задържа етнически сръбски водач от Косово, който е хипотетичният уредник зад неотдавнашна престрелка с косовската полиция, при която починаха четирима души и набъбна напрежението в района.

Полицията не даде други детайлности. В изказване се споделя, че на Радойчич е подредено да остане в ареста за 48 часа.

По-късно във вторник прокурорите споделиха, че Радойчич е бил разпитан по съмнение в незаконен скрит план, нелегално владеене на оръжия и взривни субстанции и тежки действия против публичната сигурност.

Твърди се, че Радойчич е получил оръжия, доставени от Босна в Белград, преди да ги скрие в „ изоставени обекти и гори “ в Косово, споделиха прокурорите. В изказването се споделя, че Радойчич и други от неговата група на 24 септември хипотетично са заплашили живота на хора в северното косовско село Банска.

Радоичич отхвърли обвиняванията, споделиха прокурорите.

Арестът идва на фона на интернационален митинг поради насилието от 24 септември, при което към 30 тежко въоръжени сръбски мъже издигнаха барикади в Северно Косово, преди да стартират траяла часове престрелка с косовската полиция.

Косово упрекна Сърбия, че е провела „ акта на експанзия “ против някогашната си провинция, чиято декларация за самостоятелност от 2008 година Белград не признава. Сърбия отхвърли това, заявявайки, че Радойчич и неговата група са работили сами.

Радоичич беше заместник-лидер на партията Сръбска листа в Косово, която е тясно обвързвана със Сръбската прогресивна партия на Вучич. Известно е, че има огромни парцели както в Сърбия в Косово, по този начин и проверяващите медии го свързват със сенчести бизнеси.

След конфликта Вучич се изрече позитивно за Радойчич, представяйки го като същински родолюбец, който желае да отбрани косовските сърби от хипотетичния тормоз от страна на косовските албански управляващи. причинителите на нападението, в това число Радойчич, да бъдат изправени пред съда. 45-годишният Радойчич е бил под наказания на Съединени американски щати за хипотетичната му финансова незаконна активност.

Сърбия съобщи, че е изтеглила съвсем половината от армията си от границата с Косово, откакто Съединените щати и Европейски Съюз показаха угриженост по отношение на докладваното скупчване на хора и съоръжение.

Избухването на напрежението сред Сърбия и Косово подхрани страховете на Запада, че нестабилният район може да се върне назад в неустойчивост, белязала годините на войната през 90-те години, в това число войната от 1998-99 година в Косово.

Този спор завърши с бомбардирането на НАТО в Сърбия, с цел да спре нейната офанзива против сепаратистите етнически албанци. Белград в никакъв случай не се е съгласявал да пусне територията, макар че не е имал никакъв надзор върху нея от 1999 година

Последното принуждение в село Банска беше най-сериозното след оповестяването на независимостта през 2008 година Сърбия е съдружник на Русия, което подхранва страховете, че Москва се пробва да всява проблеми на Балканите, с цел да отклони вниманието от войната в Украйна.

Отразяване на опасенията на Запада В тази обстановка НАТО разгласи, че ще изпрати повече бойци в своите мироопазващи сили от 4500 души в Косово, известни като КФОР. Мисията беше основана през 1999 година, откакто Сърбия беше принудена да се отдръпна от територията.

Вашингтон и Брюксел се пробваха да договорят съглашение, което да възстановява връзките сред Сърбия и Косово, само че предварителната договорка по-рано тази година не докара до прогрес.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР