Спряно е строителството на площадката на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци

...
Спряно е строителството на площадката на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци
Коментари Харесай

Спряно е строителството на площадката за радиоактивни отпадъци край Козлодуй

Спряно е строителството на площадката на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци ” край Козлодуй. В понеделник там починаха двама служащи и бяха ранени още двама. Към момента по случая работят всички отраслови институции, с цел да се обясни повода за трагичния случай.

Единият от починалите е от град Мизия. Оставали му единствено няколко месеца, до момента в който се пенсионира. Напуснал остарялата си работа и отишъл на този градеж, с цел да взема по-висока пенсия.

„ Четиримата са били в изкопа, а към тях са били кранисти, механически началник и лица, които са длъжни да стоят на работното място ”, изясни Георги Разложки, зам.-изпълнителен шеф на Директива за птиците РАО, представен от Нова телевизия.

Все още не е ясна повода, заради която 5-метровите железни структури са рухнали върху хората. От фирмата-изпълнител настояват, че са спазени всички правила за сигурност.

От Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци ” реализират контрол, само че и те могат да влизат в обекта единствено според специфичен режим.

„ Ние сме със специфични пропуски за достъп ”, съобщи Ина Стефанова, основен инженер Директива за птиците РАО.

Досъдебното произвеждане под надзора на Окръжна прокуратура – Враца е формирано за професионална немарливост. Разследването пък ще поеме Националната следствена работа.

БГНЕС напомня, че двама служащи починаха, а други двама пострадаха при случай на строителната площадка на вместилище за радиоактивни боклуци край Козлодуй на 16 декември.

Единият от потърпевшите е превозен в болничното заведение в Плевен, следва му интервенция. Той е с фрактури на двете бедра, има и счупени ребра. Другият служащ е освободен за домашно лекуване.

Трагедията се случи на новострояща се площадка за радиоактивни боклуци на държавното дружество “Радиоактивни боклуци ”. Купчина железа от арматурата паднала върху строителните служащи.

На площадката, която се намира в землището на село Хърлец, няма радиоактивни боклуци, защото тя към момента не е в употреба. Строежът е в прекомерно ранен стадий – към момента на кота нула. Предприятието е единствено възложител на обекта, а реализатор е германо-български консорциум. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР