Спрямо отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови

...
Спрямо отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови
Коментари Харесай

Йорданова: В четвъртък ВСС разглежда освобождаването на Гешев

Спрямо отговорността на основния прокурор аз подхващам всички вероятни законови стъпки. В планувания пленум на Висш съдебен съвет в четвъртък от 9:30 съм присъединила като първа точка от дневния ред разглеждане всъщност и моето предложение за предварителното му освобождение, и на проф. Стоилов. Това сподели министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова в предаването „ На фокус “ по Нова телевизия.

Като решителни крачки в правосъдната промяна на кабинета „ Петков “ тя уточни закриването на профилираното правораздаване, забързването на работата по законопроекта, предусещащ следствие и търсене на отговорност на основния прокурор. „ Процедурата, която сега се развива пред пленума на Висш съдебен съвет, за следващ път демонстрира, че в структурата на правосъдната власт имаме значителен систематичен проблем, който се съдържа в Конституцията и би трябвало да бъде решен от конституционно болшинство, т.е. нужни са 160 народни представители, които да гласоподават рационално решение, тъй че казусът с недосегаемия основен прокурор най-сетне да бъде решен “, съобщи Йорданова.

Случаят „ ЖОСИ “ ще бъде прегледан единствено отчасти от Висш съдебен съвет. „ Ще бъдат прегледани единствено тези негови дейности и бездействия на основния прокурор след избирането му в това му качество. Аз имам своите опасения, че той няма да засегне същината на това какъв основен прокурор изискуем на България, дали Гешев покрива конституционните стандарти. Аз съм реалист, допустимо е целият спор да се трансформира в прахуляк в очите на хората, само че това отново ще бъде крачка напред “, счита тя.

Според нея главната неточност на четворната коалиция е била, че не се е открил ефикасен механизъм за взимане на решения и превеждането им в осъществяване. За втора неточност уточни скоростта, с която са се случвали нещата.

Тя добави, че не поддържа и смята за погрешен всеки арест, който не дава отговор на закона. „ Ако съответните арести се открият за незаконосъобразни с влезнало в действие решение, би трябвало да бъдат направени съответните разбори и сходни практики да не бъдат допускани, няма значение по отношение на кого “, съобщи правосъдният министър.

Йорданова отхвърли да отговори на въпроса дали ще бъде номинация за министър на правораздаването и в кабинета „ Асен Василев “. „ Колегите от Демократична България и Политическа партия имат задоволително богат набор от хора с умения и темперамент, които да биха могли да се оправят със дилемите “, съобщи министърът в оставка.

Към сегашния миг отиването на предварителни избори основава голям брой опасности, счита Йорданова. Към сегашния миг не е обсъждана формулата за явяване на възможни предварителни избори както на Демократична България, по този начин и на Политическа партия, добави тя. „ Ние чуваме наши симпатизанти да приканват за общо явяване. Така че при всички положения този въпрос ще бъде доста съществено разискван в нашите вътрешни органи и с нашите сътрудници “, сподели Надежда Йорданова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР